Kuolinsyy: työ

T:Teksti:

Suomalainen työkulttuuri muistuttaa entistä enemmän japanilaista.
    Japanilaisille salarymaneille eli valkokaulustyöläisille työnantaja lupaa koko elämän kestävän työpaikan ja iän myötä suurenevan palkan.
    Vastapainoksi salaryman antaa lojaliteettinsa. Työntekijä tarjoaa itsensä kokonaan työnantajan käyttöön.
    Tällainen työntekijä on tehokas. Hän antaa firmalle kaikkensa, tekee tarvittaessa ylitöitä ja istuu työpaikalla vaikka läpi yön. Ihan ilman ylimääräistä korvausta.
    Japanilaisia työsuhteita on pitkään pidetty kansantalouden kannalta hyvin tehokkaina ja joustavina. Tai ainakin ennen pidettiin.
    Kansan kannalta on silti huolestuttavaa, että suomalaisyritysten työkulttuuri alkaa japanilaistua. Kolikon kääntöpuolella ovat nimittäin liiallisen työn aiheuttamat sairaudet. Japanissa arkea ovat lapset, jotka eivät näe töitä paiskivia vanhempiaan. Täydellinen työntekijä irtautuu kaikesta muusta elämästä kuin työelämästä.
    Japani lienee myös ainoa maa, jossa työkuolema, karoushi, on yleinen kuolinsyy. Sana on aivan arkikäytössä.
    Työkulttuurin japanilaistuminen on todettavissa Tilastokeskuksen uusimmassa työolotutkimuksessa. Sen mukaan joka neljäs työntekijä tekee ylitöitä ilman minkäänlaista korvausta.
    Valitettavasti suomalainen työnantaja lupaa yhä harvemmalle edes vakituista työpaikkaa, saati sitten suurenevaa palkkaa. Työntekijät eivät jousta ainoastaan työajoissa. Joka viides työntekijä roikkuu pätkätöissä. Yhä useampi tekee käytännössä vakituista työtä, mutta ilman vakituisen työn suomia etuja ja turvaa.

Heikki Valkama,
päätoimittaja