3 x julkinen sauna

Hallitus antaa kylmää kyytiä, sauna lämmittää.

T:Teksti:

|

K:K: Pauliina Nykänen

Herttoniemen talvisauna  

Helsingin saunalauttoja pyörittävä Helsinki by Sea lämmittää löylyjä maaliskuun loppuun saakka Herttoniemen venesatamassa osoitteessa Simppurinkatu 5. Pilkkihaalareihin pukeutuneet yrittäjät huolehtivat paukkupakkasella siitä, että avanto pysyy auki ja saunaan riittää puuta, valitsipa sitten piskuisen tynnyrin tai isomman saunan, johon kuuluu takalla varusteltu pukuhuone. Paikalle suunnistaessa tärkein ohje on, että sauna on juuri siinä suunnassa, mistä ei uskoisi löytyvän yhtään mitään. Kukaan ei valittanut nakuilusta, vaikka ilmeisesti uimapuku kuuluu etikettiin. 

Adile Sevimli  

Saunapääkaupunki Tampere 

Tampere on uusi Helsinki, joten saunaretkeilijän kannattaa jättää Meri-Manse taakseen ja suunnata maailman saunapääkaupunkiin. Hyviä vaihtoehtoja ovat esimerkiksi Lapinniemessä sijaitseva comfy Rauhaniemen kansankylpylä, joka sopii niin napakoiden löylyjen, uimarantaköllöttelyn kuin avantouinnin ystäville. Testaa myös Pispalan rouheampi ja Suomen vanhin toiminnassa oleva sauna Rajaportin sauna, jolla on muun muassa oma saunalaulukokoelma-cd ja kunniamaininnan saanut olutvalikoima. 

Petri Jääskeläinen 

Puuta ja betonia 

Yrjönkadun uimahallin sulkeutuminen kahdeksi vuodeksi jätti tyhjiön Helsingin uimahalliskeneen. Mutta ei hätää! Varteenotettava korvaaja löytyy Pirkkolasta. Uimahalliin kannattaa suunnata etenkin valoisaan aikaan, jolloin koko pitkän seinän täyttävistä ikkunoista avautuu Keskuspuiston havumetsä. Vuonna 1968 rakennettu Pirkkolan uimahalli on isoine puolikaarineen arkkitehtuurinen taidonnäyte, ja kahvio henkii kaurismäkeläistä tunnelmaa biljardipöytineen ja jukeboxeineen. Saunoista saa kunnon löylyt, mutta kuumemman saunan valo on himpun verran kirkas.  

Eveliina Mäntylä