Valehtelija, valehtelija – Miksi media tanssii Trumpin pillin mukaan?

Trump saa median levittämään paskapuheitaan kerran toisensa jälkeen.

T:Teksti:

|

K:Kuva: Viivi Prokofjev

Kun Yhdysvaltojen välivaalit olivat ohi, Hondurasista lähteneiden siirtolaisten ja mahdollisten turvapaikanhakijoiden ”karavaani” katosi hetkessä otsikoista.

Ennen vaaleja se ehti olla propagandakanava Fox Newsin tärkein talking point, mikä ei sinänsä yllätä. Kanavan valmius suoltaa Donald Trumpin valheet suodattamattomina – tai vielä entistä valheellisemmiksi muokattuina – on melkein loputon.

”Karavaani” pääsi kuitenkin myös oikeiden journalististen julkaisujen jatkuvaan seurantaan. Trumpin siitä esittämät valheet – toki usein kriittisesti esitettyinä, mutta joka tapauksessa julkaistuina – esiintyivät esimerkiksi The New York Timesin etusivulla useampaan kertaan.

Mahdollisesti noin 2000 ihmisen joukko lähti Väli-Amerikasta kohti Yhdysvaltoja, ja Trump ehti valehdella rasistisesti, että joukossa olisi ihmisiä Lähi-idästä, että kyseessä on ulkomaalaisten ”valloitusretki” ja vaikka mitä muuta. Lopulta Trump lähetti Yhdysvaltojen Meksikon-rajalle ainakin 5 000 sotilasta mutta puhui jopa 15 000 sotilaan lähettämisestä.

”Karavaani” nousi uutisiksi myös Suomessa. Esimerkiksi Helsingin Sanomat julkaisi aiheesta useita juttuja.

Pannaan asia kerralla mittoihinsa: vuonna 2017 Yhdysvaltojen etelärajalla otettiin kiinni 310 000 laittomasti rajan ylittänyttä ihmistä. Kahdentuhannen ihmisen ”karavaanin” yli tuhannen kilometrin päässä rajasta ei pitäisi olla minkäänlainen uutinen.

Mutta se oli. Journalistisesti korkeatasoisetkin julkaisut lähtivät jälleen kerran mukaan paskapuheen levittämiseen.

Ennen vuoden 2016 vaaleja yhdysvaltalaismedia puhui jatkuvasti Hillary Clintonin sähköposteista. FBI tutki ja hutki eikä löytänyt mitään rikollista, mutta auttoi hyvin todennäköisesti samalla Trumpin vaalivoittoon.

Nyt Trump ei suostu luopumaan omista puhelimistaan, joita New York Timesin mukaan salakuuntelevat niin kiinalaiset kuin venäläiset. Missä skandaali?

Ei missään, koska kukaan ei ole käynnistänyt paskapuhegeneraattoria.

Kun Trump valittaa toimittajille lehdistötilaisuudessa päin naamaa, että media kirjoittaa hänestä vain negatiivisesti ja vihamielisesti, kukaan ei ole tähän mennessä sanonut hänelle asioita niin kuin ne ovat:

Arvon presidentti, olette patologinen valehtelija, mutta jatkamme näissä lehdistötilaisuuksissa käymistä emmekä kohteliaisuussyistä kutsu teidän valehteluanne valehteluksi vaan virheellisiksi väittämiksi, ja kaiken lisäksi me itse asiassa lähdemme useimmiten auliisti levittämään paskapuheitanne. Vähän kiitollisuutta siis, kiitos! Aiomme kyllä jatkaa paskapuheiden levittämistä, tuli kiitoksia tai ei. Juttuja luetaan paljon. Kiitos teille.

Trump on osoittanut, ettei autoritaaristen tai sellaisiksi pyrkivien hallintojen tarvitse enää yrittää sensuroida, tukahduttaa tai vaientaa vapaata tiedonvälitystä – toimittajien murhaaminen, niin vanhanaikaista ja saudiarabialaista! Riittää, että mediastrategiaksi otetaan valheet ja paskapuhe. 24/7-media ei osaa olla tekemättä juttuja silloinkaan, kun juttuja ei pitäisi tehdä.

VMP.