Lähetimme postia naamiaisasuliike Punanaamiolle

Palstalla lähetämme ihmisille postia.

T:Teksti:

|

K:Kuva: Shutterstock

Kuva: Shutterstock.

Hyvä naamiaisasuliike Punanaamion väki,

Mitä kuuluu? Varmaan ihan hyvää? Me Ylioppilaslehdessä olemme huomanneet, että erilaiset alkuperäiskansojen pukeutumista tökerösti jäljittelevät asusteet – ”intiaanipäähineet” ja ”saamenpuvut” – ovat olleet kovassa huudossa. Taitaa siellä kassakone laulaa?

Alppihiihtäjä Tanja Poutiainen esiintyi valesaamenpuvussaan alkuvuodesta 2014, reilut vuotta myöhemmin taas Miss Suomi -perintöprinsessa Carola Miller. Sitten tulivat Kiasman twerkkaavat feikkisaamenpukupeffat, ja sitten taas uusi kohu, eikä tämä tila enää riitä.

Emme ole sataprosenttisen varmoja siitä, miltä tuntuisi, jos vuosisatoja meitä, meidän kieltämme ja kulttuuriamme sortanut kansa tekisi halvan kopion meille tärkeästä symbolista, pukeutuisi siihen matkailua edistääkseen tai käyttäisi sitä vaikka mainosvideoissa, joissa se olisi ”jännittävän” ”eksotiikan” lähde, vaikka meitä itseämme olisi toisinaan solvattu sen käytöstä, ja lopulta suuttuisi siitä, että se tuntuisi meistä väärältä ja pahalta ja alkaisi itkeä jotain epämääräistä sananvapaudesta.

Veikkaamme, että se tuntuisi meistä – no, väärältä ja pahalta.

Ainakin kerran puolessa vuodessa joku keksii vetää yllensä ”saamenpuvun” tai päähänsä ”intiaanipäähineen”. Epäilemmekin, että siitä on tullut tapa houkutella mediaa pölyisiin tilaisuuksiin, jotka eivät muuten enää kiinnosta. Vai kuka muka olisi muistanut, että marraskuussa valitaan uusi Miss Helsinki, ellei tänäkin syksynä yhden finalistin päähän olisi tungettu ”intiaanipäähinettä”?

Jaksatteko te vielä uutisia siitä, miksi aina loukkaannutaan ja sananvapaus sananvapaus sananvapaus? Me emme. Siksi lähetämme avuksenne listan tahoista, joille emme suosittele myymään naamiaistuotteita. Mukana on muun muassa Ylen Pressiklubi, jonka vetäjä Sanna Ukkola viihtyy tietojemme mukaan nykyään vain ”intiaanipäähine” päässään joikaten samalla ”SANANVAPAUS! SANANVAPAUS!” sekä kaikki missikisaorganisaatiot Suomessa.

Vastaanottamamme tietovuodon mukaan ensi syksyksi missikisoihin on suunnitteilla uusi kierros, jonka tarkoituksena on koko finalistijoukon voimin loukata mahdollisimman montaa vähemmistöä samaan aikaan. ”Break the internet”, kuten Eino Makunen tai joku muu on sanonut.

 

Ystävällisin terveisin,

Ylioppilaslehti

 

Juttua on korjattu 20.10. klo 04:05. ”Intiaanipäähinettä” ei tungettu Miss Suomi vaan Miss Helsinki -finalistin päähän. Siksi mustalle listallekin päätyvät kaikki Suomen missikisaorganisaatiot – tasapuolisesti.