Saanko liputtaa EU-lipulla?

Tällä palstalla soitamme viranomaisille ja asiantuntijoille.

T:Teksti:

Eurooppa-päivää vietetään 9.5. Voinko liputtaa silloin Suomen lipun sijaan EU-lipulla? Jos, niin mistä saan sellaisen, vai voinko väsätä itse, sisäministeriön ylitarkastaja Hanne Huvila?

 

”Suomessa on liputusvapaus. Se tarkoittaa, että aina halutessaan voi liputtaa niin Suomen kuin EU:nkin lipulla, eikä liputtaminen ole pakollista. Valtion virastoilla on velvollisuus liputtaa vain virallisina liputuspäivinä, joihin Eurooppa-päivä ei kuulu. Luultavasti nämäkin tahot kuitenkin liputtavat sekä Suomen että EU:n lipuilla.

Mikäli käyttää kumpaakin lippua, on tapana laittaa Suomen lippu arvokkaampaan asemaan. Arvojärjestyksessä isäntävaltion lippu tulee ennen kansainvälisten alueellisten järjestöjen lippuja, jollainen EU:nkin lippu on. Arvokkaimmasta asemasta puhutaan heraldisena oikeana, jolloin lippu on katsojasta nähden vasemmalla. Esimerkiksi Eduskuntatalon edessä taloon katsoessa arvokkain lippu on vasemmassa laidassa. Salkojen lukumäärä kuitenkin vaikuttaa siihen, ettei asia ole aina näin yksinkertainen. Kun lippusalkoja on kolme, arvokkain paikka on yleensä keskellä.

EU-lipun käytöstä ei ole annettu Suomessa tiukkoja sääntöjä. En itsekään tiedä, mistä sellaisen parhaiten saisi – luulisi, että Suomen lippuja valmistavilta tehtailta. Jos on oikein taitava käsistään, niin miksei sellaisen voisi tehdä itsekin. Mutta kääntyisin lipputehtaiden puoleen.”