Lähetimme postia ulkoministeriöön

Palstalla lähetämme ihmisille postia.

T:Teksti:

|

K:Kuva: Bradt Travel Guides

Kuva: Bradt Travel Guides.

Hyvä Irakin kiertävä suurlähettiläs Päivi Laine,

Suunnittelimme täällä toimituksessa lämmintä kohdetta vuosittaiselle tyky-matkallemme. Halusimme jonnekin uuteen ja jännittävään paikkaan, jota pakettimatkailu ei ole vielä pilannut. Paljon otsikoissa ollut Irak kiinnosteli.

Bagdadiin pääsisi vielä toukokuussa noin 750 eurolla ja lento Erbiliin kustantaisi vain noin 720 euroa. Se on vain puolentoista tunnin matkan päästä Pohjois-Irakin suurimmasta kaupungista Mosulista. Huomasimme, että maahanmuuttovirasto on viime syksystä lähtien lähettänyt viikoittain ihmisiä Irakiin yksityisellä charter-lennolla. Mitä luksusta! Suomellakin on vihdoin Irakissa edustaja sitten 1990-luvun Persianlahden sodan.

Yllätyksemme oli siis suuri, kun luimme ulkoasiainministeriön matkustustiedotteen maasta: Vältä kaikkea matkustamista. Turvallisuustilanteestakin varoiteltiin kuin Etelä-Suomea lähestyvästä matalapaineesta: ”taisteluja ja väkivaltaisuuksia monin paikoin”.

Laatimassanne tiedotteessa kerrotaan, että maan turvatilanne on erittäin hauras ja tilanne saattaa muuttua nopeasti. Sairaana tai raskaana olevien olisi syytä tarkistaa matkavakuutuksiensa kattavuus. Joissain tapauksissa vakuutus ei edes kata Irakia, sillä maa luokitellaan sotariskialueeksi.

Itse kerroitte Helsingin Sanomien haastattelussa (30.3.2017), että matkustatte Irakiin kerran kuussa työhuoneeltanne Katajanokalla. Irakissa teille on varattu panssaroidut autot ja luotiliivit, ja tukikohtanne on tarkasti vartioidulla alueella.

Kuitenkin sisäministeriön alainen maahanmuuttovirasto kokee maan niin turvalliseksi, että sinne voi lähettää lapsia ja raskaana olevia ihmisiä.

Tienvarsipommit ja itsemurhaiskut tappavat ihmisiä päivittäin Bagdadissa, ja Mosulissa taistellaan juuri terroristiryhmä Isisiä vastaan. YK varoitti äskettäin, että taistelut Mosulin vanhassa kaupungissa saattavat johtaa satojen tuhansien siviilien kuolemaan, ja taisteluista saattaa tulla ”humanitäärinen katastrofi”.

Herää kysymys, onkohan Irakiin palautetuilla matkavakuutus kunnossa?

Hyvä suurlähettiläs Laine: ensi kerralla kun laaditte matkustustiedotteita, suosittelemme viestinnän koordinoimista sisä- ja ulkoasiainministeriön kesken. Maa ei varmastikaan voi olla niin vaarallinen kuin väitätte. Lähetämme teille siis matkaoppaan Irakista. Sen mukaan maassa on nyt erityisen paljon upeita, historiallisia raunioita.

Maahanmuuttovirasto voinee jakaa teille heidän Irakin-matkatoimistonsa yhteystiedot.

 

Ystävällisin terveisin,

Ylioppilaslehti