Kahden kerroksen väkeä

Tällä palstalla käymme läpi maailman tapahtumia numeroina.

T:Teksti:

Muistatteko vielä Big Mac -indeksin? Sen hassun talousmittarin, jonka ei-niin-hassu talouslehti The Economist kehitti vuonna 1986?

Indeksin ideana on verrata eri maiden valuuttojen ostovoimaa McDonald’sin Big Mac -hampurilaisen avulla. Kun burgeri Yhdysvalloissa maksoi viime vuonna hieman alle viisi dollaria, oli vastaava hinta Venäjällä vain 1,53 dollaria. Indeksi kertoo niin ruplan, jenin kuin franginkin arvostuksesta dollariin nähden.

Big Mac -indeksi keksinnöstä tuli siksi, että Big Mac oli tavallisin mahdollinen hampurilainen: tasalaatuinen kerrosburgeri, jonka sai joka puolelta maailmaa. Nyt indeksi on ehkä aika haudata.

McDonald’silla ei ole viime vuosina mennyt hyvin. Kaikki on tietysti suhteellista: ketju suunnitteli avaavansa viime vuonna tuhat uutta ravintolaa. Samalla se kuitenkin aikoi karsia listoiltaan 500 huonosti pärjäävää ravintolaa. Vuonna 2015 McDonald’s ilmoitti ainakin 700 ravintolan sulkemisesta.

Maaliskuussa McDonald’sin Yhdysvaltain johtaja Chris Kempczinski kertoi, että yritys on menettänyt yli 500 miljoonaa asiakaskäyntiä läheisille kilpailijoilleen. Ja katsokaapa vaikka Helsingin Malmille: suljetun McDonald’sin tilalle avasi viime keväänä Burger King.

McDonald’silla on maailmalla noin 35 000 ravintolaa, Burger Kingillä vielä alle 16 000. Viime vuonna Burger King avasi 735 uutta ravintolaa, sitä edeltävänä 631. Sijoittajat hykertelivät tämän vuoden helmikuussa, kun ketju raportoi vielä odotettuakin paremmista luvuista. Vuoden 2016 viimeisellä neljänneksellä nettovoitto nousi yli kaksinkertaiseksi eli 118 miljoonaan dollariin vuoden takaiseen nähden.

McDonald’sin kompurointia on joskus selitetty terveellisen ruoan buumilla, mutta eivät Burger Kingin kaksipihvinen Double Whopper ja uutuustuote hot dog (!) ole terveysruokaa. Bic Macia ja Happy Mealia raikkaampia ja ovelammin markkinoituja ne ehkä ovat.

Burger King häviää McDonald’sille yhä symboliarvossa. The Guardian kertoi tammikuussa, kuinka kaksi nunnaa oli jo nähty Vatikaanin lähelle saapuneessa McDonald’sissa. Hauskinta burgerikisassa onkin ketjujen keskinäinen nokittelu: syksyllä 2015 Burger King ehdotti McDonald’sille yhteisen rauhanpurilaisen, McWhopperin, luomista. McDonald’s kieltäytyi ja ilmoitti ohjaavansa rahaa YK:n ruoka-aputyöhön. Halloweenina 2016 newyorkilainen Burger King naamioitui McDonald’s-tekstiseen lakanaan. Ei vaiskaan, grillaamme burgerimme yhä avotulella, luki mainoskyltissä.

Whopper-indeksiä odotellessa.

 

Hampurilaisia numeroina:

  • Suomen ensimmäinen McDonalds avattiin Tampereella 1984, ja se eli 31-vuotiaaksi
  • Double Whopper juustolla painaa 374 grammaa
  • Big Macissa on 8,7 grammaa sokeria