Vitsa sulle, ääni mulle

Vaalipäivän osuminen palmusunnuntaille tarjoaa mahdollisuuksia, joihin Ylioppilaslehti ei voi olla tarttumatta.
Kuva: Ylioppilaslehti.

Kuntavaalit huipentuvat sunnuntaina äänestyspäivään, ja Ylioppilaslehden toimitukseen on kerääntynyt kampanjaviikkojen aikana runsas määrä vaalimainontaa. Onneksi sunnuntai sattuu olemaan myös palmusunnuntai, jolloin lapset pukeutuvat noidiksi ja kiertävät virpomassa. Virpomisella on muinoin haluttu karkottaa pahaa ja lisätä hyvän elämän voimaa.

Ylioppilaslehti päätti askarrella omat pahankarkottimet ja hyötykäyttää paperiset vaalimainokset. Saammeko esitellä: kuntapoliittiset vaalivitsat!

Oman vitsan askartelu on erittäin helppoa. Siihen pystyy niin tarhaikäinen, opiskelija, turvapaikanhakija kuin eläkeläinenkin. Tarvitset…

  • pajunoksia,
  • keväisiä koristeita (esimerkiksi tipuja ja höyheniä),
  • teippiä,
  • sakset ja
  • vaalimainoksia – mitä värikkäämpiä, sen parempi.

 

Kun hallussasi on tarvittavat tarvikkeet, voit siirtyä toimituksen lempipuuhaan: poliittisen propagandan silppuamiseen.

Esitteistä voit taitella kukkasia, ja vahvoista väreistä (kuten punaisesta, vihreästä ja sinisestä, vink vink) saat kaunista paperirömpettä. Luvassa on hyviä uutisia erityisesti eläinystäville: yllättävän monella ehdokkaalla on nykyään lemmikki mukana vaaliesitteessä, joten ne kannattaa ehdottomasti leikellä erikseen talteen.

 

Koristeluvaihe on erinomainen tilaisuus osoittaa kanssakoristelijoillesi poliittinen sivistyksesi. Perinteisesti ortodoksikristityt ovat käyttäneet kolmihaaraisia pajunoksia ja luterilaiset kaksihaaraisia. Kolmihaaraisen vitsan oksat symboloivat isää, poikaa ja pyhää henkeä. Kuntapoliittisessa vaalivitsassa oksat voivat symboloida esimerkiksi kotia, uskontoa ja isänmaata. Tai koulutusta, sotea ja asumista.

Vaalivitsa voi toimia vastakkainasettelun kenttänä tai tuoda yhteen ehdokkaita poliittisen kentän eri päädyistä. Oman puolueensa puheenjohtajuudesta taistelevat ehdokkaat voivat ihan hyvin seistä saman vitsan eri oksilla. Vaivaantuneen näköisen ehdokkaan kuvan viereen voi kiinnittää höyhenen tai tipun pehmentämään tunnelmaa.

Hallituspuolueen värit tai ehdokkaat voi huoletta teipata opposition viereen, eikä kukaan lähde syyttelemään rintamakarkuruudesta.

Vain mielikuvitus on rajana!

Mikä parasta, vaalivitsa ei petä: sillä jos millä irtoaa innokkailta ehdokkailta lahjuskarkkeja.

 

Kuva: Ylioppilaslehti.

Tohtori Eirasta, Jussi Halla-aho (ps) ja maisteri Töölöstä, Sampo Terho (ps) kohtaavat yhdessä kevään suosikkivitsoista. Politiikan spektriä laajentavat vaaleanpunainen feministisilppu ja RKP:n ruotsinkieliset fraasit oksille teipattuina.

Vihreiden Jasmin Hamid ja kokoomuksen Matti Parpala edustavat Helsingin todennäköisimpiä ykköspuolueita. Mukana on myös vasemmistoliiton Veronika Honkasalo, jonka puoluetta vihreiden ja kokoomuksen välinen pormestarikilpailu on kovasti ärsyttänyt. Onneksi keskustalaiskoira keventää tunnelmaa.

Kuva: Ylioppilaslehti.

Niin kutsutulla teemavitsalla voit näyttää, että sinulle politiikassa ei ole kyse henkilöistä vaan tärkeistä teemoista. Koulutus, sote, asuminen!