Ylioppilaskunnan päätös pitää: MIKS pysyy poissa HYY:n piiristä

”Järjestön edustajat eivät kieltäneet, etteikö toiminta olisi juuri sitä, miltä se Twitterin perusteella näyttää”, sanoo HYY:n hallituksen puheenjohtaja Laura Luoto.

T:Teksti:

Ylioppilaslehti kertoi tiistaina Helsingin yliopiston ylioppilaskunnan (HYY) päätöksestä poistaa MIKS-niminen opiskelijayhdistys HYY:n piiristä. Päätöstä perusteltiin muun muassa toiminnan sisäpiirihenkisyydellä ja vähättelevällä suhtautumisella yhdenvertaisuuteen.

MIKS valitti talousjohtokunnan noin kaksi viikkoa sitten tekemästä päätöksestä hallitukselle. Valitus (linkki) ja yhdistyksen HYY:lle toimittama yhdenvertaisuussuunnitelma (linkki) ovat luettavissa yhdistyksen nettisivuilta.

HYY:n hallitus päätti tänään kokouksessaan hylätä valituksen.

”Hallitus ei näe mitään syytä, miksi ylioppilaskunnan tulisi tukea MIKSin toimintaa. Kuultuamme järjestön edustajia emme ole vakuuttuneita siitä, että sen toiminta vastaa sen ilmoittamaa ’herrasmieskulttuuria’. Järjestön edustajat eivät kieltäneet, etteikö toiminta olisi juuri sitä, miltä se Twitterin perusteella näyttää”, sanoo HYY:n hallituksen puheenjohtaja Laura Luoto.

Ylioppilaslehti tavoitteli MIKSin puheenjohtajaa tänään aamupäivällä puhelimitse ja sähköpostitse kommentoimaan asiaa, mutta ei saanut vastausta. Ylioppilaslehti on ilmoittanut MIKSille, että se julkaisee kommentin jälkikäteenkin, mikäli yhdistys sellaisen toimittaa.

 

HYY:n päätös ja Ylioppilaslehden juttu ovat herättäneet paljon keskustelua aiheesta sosiaalisessa mediassa. Keskusteluun osallistui eilen myös tietojenkäsittelytieteen opiskelijoiden ainejärjestö TKO-äly, joka julkaisi Facebookissa yhdistyksen hallituksen kannanoton aiheesta virinneeseen keskusteluun.

”Päivän uutisten kommenttipalstoilla on liikkunut monenlaisia kommentteja TKO-äly ry:n toiminnasta. Haluaisimme järjestönä korostaa, että TKO-äly sitoutuu pitämään toimintansa avoimena ja vastaanottavaisena koko jäsenistölleen”, kannanotossan kirjoitetaan.

”Järjestö ei suvaitse minkäänlaista sukupuoleen perustuvaa häirintää tai syrjintää tai muutakaan seksismin tai rasismin ilmentymää. Aktiiveja ja tuutoreita muistutetaan yhdenvertaisuusasioista ja häirintään puuttumisen tärkeydestä.”

TKO-äly on tämän viikon aikana julkaisemassa tietojenkäsittelytieteen opiskelijoille jo useiden viikkojen ajan suunnittelussa olleen ilmapiirikyselyn, jonka avulla pyritään tunnistamaan ilmapiiri- ja yhdenvertaisuusongelmia tietojenkäsittelytieteen opiskelijoiden keskuudessa.

 

Tämän jutun tekijäksi on merkitty ”Toimitus”. Se tarkoittaa sitä, että jutun tekemiseen ovat osallistuneet kaikki toimituksen jäsenet, jotka löydät täältä. Ylioppilaslehden kaikesta sisällöstä vastaa loppukädessä vastaava toimittaja eli päätoimittaja Robert Sundman.