Lähetimme postia Valiolle

Palstalla lähetämme ihmisille postia.

T:Teksti:

|

K:Kuva: Arla

Kuva: Arla.

Hyvä Valion viestintäjohtaja Pia Kontunen,

Helmikuussa Valion verkkosivuilla julkaistussa puheenvuorossa yhtiönne kertoi ”Mökin Miinasta”, jolle lehmä on ollut ”ruokaturva Suomessa vuosisatoja”. Meijeri- ja lihateollisuuden puolustuspuheessa viittasitte vanhaan kunnon suomalaiseen huoltovarmuuteen, jota ei passaa menettää tuontiruoan jalkoihin – varsinkaan, jos syynä on ”identiteetin rakentaminen” ruokavalion avulla.

Kasvishössötys buu, kotimainen nauta jee.

Puheenvuoron alkuperäinen otsikko oli Suomalainen nautakarja ei ilmastonmuutosta kiihdytä (sic). Kun maaliskuun alussa ihmiset sitten löysivät tekstinne, mopo keuli jo hieman vähemmän ja otsikkoa muokattiin jälkikäteen.

On tietysti loogista, että puolustatte suomalaista lihaa. Toteatte tiedotteessa itsekin, että liha tulee useimmiten samasta naudasta kuin maito. Ja maitotölkki tai jogurtti taas tulee kauppoihin yleensä Valiolta. Jos ei ole Mansikkia eikä lihaa, ei ole myöskään Valiota.

Kun ekologiset arvot nousevat (ja kun Valio saa valtiolta liki kaksi miljoonaa euroa koulumaitotukea vuodessa), on ymmärrettävää kääntää keskustelu itselle edulliseen suuntaan: geenimuunneltu, tehotuotettu tuontipihvi vastaan raahelainen tai kuopiolainen suomikinkku. Mitäpä sitä pilaamaan puheenvuoroa faktoilla, joiden mukaan esimerkiksi pohjoismaisen naudanlihan tuotanto tuottaa monikymmenkertaisesti päästöjä maahantuotuun soijapapuun nähden.

Vaikuttaa siltä, että olette viestinnässänne löytäneet jo edesmenneen Suomen Maitopropagandatoimiston hengen. On aitoa voita, pyöreät posket – ja Mökin Miina.

Mitäköhän Miina ajattelisi niin ikään Valion viestintäosastolla syntyneestä toteamuksesta, että ”lihaakin voisi syödä välillä vähemmän”? Näin markkinoitte paistettavaa MiFu-ruokaraettanne. Luulemme, että Miina vanhana no bullshit -muijana huomaisi kyllä viestinnän ristiriitaisuuden. Tuskin hän olisi kiinnostunut mifunoimaan arkisia reseptejä ohjeidenne mukaan.

Lähetämme Miinalle paljon rakkautta ja pahimpaan nälkään Arlan trooppisen proteiinimaitojuoman.

 

Ystävällisin terveisin,

Ylioppilaslehti