Kuinka äänestää ilman henkkareita?

Tällä palstalla soitamme viranomaisille ja asiantuntijoille.

T:Teksti:

Opiskelija haluaa käyttää ääntään kuntavaaleissa 9. huhtikuuta, mutta henkilöllisyystodistus puuttuu. Uuteen ei ole varaa, sillä passi tai kuvallinen henkilökortti maksaa useita kymmeniä euroja – se taas on pois ruokarahasta. Voiko äänensä antaa, jos ei pysty todistamaan kuka on, Helsingin kaupungin keskusvaalilautakunnan virkamiehet?

 

”Poliisilta on mahdollista saada äänestämistä varten väliaikainen, maksuton henkilöllisyystodistus. Sitä varten on oltava mukana kaksi passikuvaa, joiden hankkiminen on toki maksullista. Käytännössä henkilöllisyystodistusta on haettava etukäteen, eikä sellaisen saaminen onnistu enää vaalipäivänä.

Erityistilanteissa on myös mahdollista, että henkilön annetaan äänestää vanhentuneella henkilöllisyystodistuksella. Mikäli sellainen siis löytyy, kannattaa se ottaa mukaan. Myös sukulainen, joka pystyy todistamaan henkilöllisyytensä, voi saapua paikalle vakuuttamaan äänestäjän henkilöllisyyden.

Nämä erityistilanteet vaativat aina tapauskohtaista harkintaa. Vaalipäivän äänestyksestä huolehtii äänestyspaikalla kunnanhallituksen asettama vaalilautakunta, johon kuuluu puheenjohtaja, varapuheenjohtaja ja kolme jäsentä sekä kolme varajäsentä. Tämä vaalilautakunta katsoo myös, voidaanko äänestäjän henkilöllisyys todistaa luotettavasti ja tekee viimeisen päätöksen asiassa.”