HYY:n sukukansatoiminnassa epäselvyyksiä – rahat jäädytettiin toistaiseksi

Useilta vuosilta puuttuvat selvitykset saivat ylioppilaskunnan johdon vetämään liinat kiinni.

T:Teksti:

Helsingin yliopiston ylioppilaskunnan (HYY) hallitus päätti viikko sitten, ettei yliopiston opiskelijoilta kerätä tänä vuonna vapaaehtoista sukukansarahaa.

Sukukansarahaa on voinut maksaa ylioppilaskunnan jäsenmaksun yhteydessä 1990-luvulta alkaen, ja sillä on rahoitettu erilaisia suomalais-ugrilaisten vähemmistöjen hankkeita esimerkiksi Venäjällä. Avustuksia on myönnetty muun muassa suomensukuisten kansojen julkaisutoimintaan sekä kulttuuritapahtumien järjestämiseen.

HYY:n hallituksen jäsen, talousjohtokunnan puheenjohtaja Lauri Linna kirjoittaa julkisessa Facebook-postauksessa, ettei hallituksen mielestä uutta rahaa ole vastuullista kerätä niin kauan kuin lahjoitusten käyttöä sovittuun tarkoitukseen ei voida taata.

Linnan mukaan rahaa hallinnoiva sukukansavaliokunta ei ole toimittanut kirjanpitoon asianmukaisia selvityksiä keräystuottojen käytöstä.

”Vaikka sukukansavaliokunta täysin kiistatta tekee työtä tärkeiden asioiden eteen, HYY vaatii silti kunnollista taloudenpitoa, aivan kuten muiltakin valiokunnilta. Olemme HYY:n hallituksessa päättäneet arvioida tämän kevään aikana sukukansavaliokunnan toimintaa ja asettaneet ehdoksi sen, että valiokunnan kohdistamista lahjoituksista on saatavilla asianmukaiset selvitykset”, Linna kirjoittaa.

Sukukansavaliokunnan puheenjohtaja Riku Erkkilälle päätös tuli yllätyksenä.

”Kuulin asiasta viikon varoitusajalla.”

Erkkilän mielestä päätös on huono, sillä sen myötä sukukansa-asiat ovat entistä vähemmän esillä ylioppilaskunnan rivijäsenille eli opiskelijoille. Päätöksen perustelut hän kyllä ymmärtää, mutta olisi toivonut hallitukselta enemmän malttia.

”Venäjältä on välillä todella vaikea saada selvityksiä, ja mielestäni on äärimmäisen huono perustelu jättää hankkeita toteuttamatta siksi, että niistä voisi olla vaikea saada tositteita. Olisimme toki voineet olla aktiivisempia asiassa ja teimmekin esimerkiksi viime vuonna yhtenäiset ohjeet asiaan. Valiokunnan päässä asiat on hoidettu mielestäni todella hyvin.”

 

Ylioppilaskunnassa ovat kuohuttaneet alkuvuodesta myös…

  • Uuden ylioppilastalon sisäilmaongelmat. HYY on toteuttanut ulkopuolisella yrityksellä kaksi sisäilmamittausta. Ensimmäisellä kerralla huoneista mitattiin myrkyllisyyksiä, toisella kerralla ei. Ainejärjestöläisten Matias Koponen piti edustajiston ensimmäisessä kokouksessa kovasanaisen puheenvuoron, jossa hän kyseenalaisti mittaustulokset. Hallituksen ja HYY Yhtymän kiinteistöjohtajan vastaukset Ylioppilaslehti tiivistäisi näin: Mittausten välillä humanistien punaviinitahraiset seinät pestiin ja paskaiset huonekalut heitettiin mäkeen. Siivoaminen rules.
  • Kuntavaaliteemat. Edustajiston kokoomuslaiset suuttuivat HYY:n hallituksen linjauksesta antaa näkyvyyttä kuntavaalien alla vain sellaisille ehdokkaille, jotka allekirjoittavat ylioppilaskunnan kuntavaalitavoitteet. Hallituksen jäsenet, vasemmiston Joel Lindqvist ja ainejärjestöläisten Elli Saari joutuivat vastailemaan tulekivenkatkuisiin puheenvuoroihin. Ylioppilaslehti luonnollisesti seurasi Facebook-keskustelua popcornit kourassa.