Perintöä vai kovaa työtä?

Tällä palstalla käymme läpi maailman tapahtumia numeroina.

T:Teksti:

Nimi on enne. Etenkin, jos nimi sattuu olemaan Mars tai Walton. Ja ilman konglomeraattiperheen sukunimeä on naisena turha edes haaveilla pääsystä maailman rikkaimpien listalle.

Maailman rikkain nainen, kosmetiikkajätti L’Orealin perijä Liliane Bettencourt voi kerskua 36,1 miljardin dollarin omaisuudellaan. Potin koko vastaa etelänaapurimme Viron bruttokansantuotetta.

Seuraavaksi rikkain nainen amerikkalaisen bisneslehti Forbesin listalla on 32,3 miljardin dollarin omaisuudellaan kauppaketju Walmartin perijä Alice Walton. Mars-patukoilla rikastuneen suvun perijällä Jacqueline Marsilla taas on 23,4 miljardia dollaria.

Vaikka maailman rikkaimpien naisten pankkitileillä näkyvät nollat ovat huimaavia, ne eivät ole mitään verrattuna rikkaimpien miesten nettovarallisuuksiin. Microsoftin perustaja Bill Gates porskuttaa edelleen listan kärjessä 75 miljardilla dollarilla, ja kauppaketju Zaran perustaja Amancio Ortega tulee vahvana kakkosena 67 miljardilla. Gatesin ja Bettencourtin välillä on siis 38,9 miljardin dollarin kuilu.

Kaikkiaan maailman rikkaimpien ihmisten listaa dominoivat valkoiset, amerikkalaiset miehet. Liliane Bettencourt yltää vasta listan 11. sijalle.

Hyväntekeväisyysjärjestö Oxfam julkaisi tammikuun puolessavälissä raportin, jonka mukaan maailman kahdeksalla rikkaimmalla miehellä on yhtä paljon rahaa kuin 3,6 miljardilla maailman köyhimmällä ihmisellä. Raha valuu maailman rikkaimmille maailman köyhimpien kustannuksella, ja köyhistä suurin osa on naisia.

Oxfamin tutkimuksesta käy ilmi, että viimeisen 25 vuoden aikana maailman varakkaimpien ihmisten prosentti on tienannut enemmän rahaa kuin 50 prosenttia ihmisistä. Tästä voi syyttää niin yhteiskunnallisia rakenteita, verojen kiertoa, suuryritysten valtaa kuin työläisten oikeuksien polkemistakin. Ja vaikka osa pohatoista onkin ansainnut dollarinsa kovalla työllä, on yli puolet maailman miljardööreistä perinyt omaisuutensa.

Megarikastumisen mahdollisuudet ovat siis heikot, ellei ole sattunut syntymään äveriääseen dynastiaan. Joskus nimi saattaa silti olla enne, kuten maailman 20. rikkaimmalla miehellä. Opettajavanhempien lapsi onnistui hankkimaan itselleen muovibisneksellä Aasian toiseksi rikkaimman tittelin. Hänen nimensä on tietysti Li Ka-shing.