Missä viipyy maisterin onnittelukortti?

Tällä palstalla soitamme viranomaisille ja asiantuntijoille.

T:Teksti:

WebOodiin kilahtaa kolmassadas opintopiste ja maisterin paperi odottaa noutamista. Onnitteluja ei silti kuulu. Miksi Helsingin yliopisto ei onnittele valmistuvia opiskelijoita, palvelupäällikkö Päivi Pakkanen?

 

”Opiskelijat ovat kaivanneet opinnoilta joustavuutta, eikä valmistumisen tiellä saisi olla hidastavia käytäntöjä. Tiedekunnathan myöntävät tutkinnot, ja ne järjestävät nykyään myös valmistumisjuhlia kerran tai pari lukuvuoden aikana. Juhliin voi ilmoittautua, ja sinne saa ottaa mukaan esimerkiksi vanhemmatkin. Vanhoista publiikeista on sen sijaan luovuttu tai ollaan luopumassa.

Yliopistohan ei ’valmista’ opiskelijaa, vaan opiskelija itse määrää hetken, jolloin hän laittaa prosessin käyntiin ja päättää valmistua. Emme siis esimerkiksi voi täältä lähettää todistusta ja onnitteluja ilman opiskelijan omaa pyyntöä.

Tällainen palaute voi kuitenkin olla ihan paikallaan. Valmistuminen voi tietysti mennä liiankin tehokkaaksi ja mekaaniseksi, ja meidän on ehkä syytä miettiä, miten kehittää näitä prosesseja. On hyvä kuulla, että myös sitä kannattaisi miettiä, miten onnitella opiskelijaa. Pitäisikö esimerkiksi asiakaspalvelijoillemme sanoa, että todistuksen noutamisessa olisi syytä olla mukana jokin juhlallisempi elementti?”