Suomi-satelliitit liittyvät pian tekokuiden valtavaan joukkoon

Tällä palstalla käymme läpi maailman tapahtumia numeroina.

T:Teksti:

Ensi vuoden alkupuolella Otaniemen TUAS-talolla seurataan historiallista tapahtumaa, kun Suomen ensimmäinen oma satelliitti laukaistaan avaruuteen. Satelliitilla (tai tekokuulla) tarkoitetaan tässä yhteydessä keinotekoista satelliittia eli ihmisen tuottamaa esinettä, joka on laukaistu maan kiertoradalle.

Laukaisupäivämäärästä ei ole vielä varmaa tietoa, sillä satelliitit avaruuteen toimittavan SpaceX-yhtiön Falcon 9 -kantoraketti on aikaisemmissa laukaisuissa räjähtänyt ennenaikaisesti. Nyt jännitetään, kumpi ehtii ilmakehän toiselle puolelle ensin: Aalto-1 vai Aalto-2.

Opiskelijavoimin rakennetuista satelliiteista ensimmäinen testaa teknologiaa avaruusolosuhteissa, toinen puolestaan tutkii alempaa termosfääriä.

”Ilmassa on valtavasti innostusta ja toisaalta pelkoa siitä, että kaikki ei menekään hyvin”, kertoo projektin vetäjä, professori Jaan Praks Aalto-yliopistosta.

Ensimmäinen ihmisen rakentama satelliitti, Neuvostoliiton Sputkik-1, laukaistiin avaruuteen vuonna 1957. Union of Concerned Scientists -järjestön mukaan Yhdysvallat johtaa nyt satelliittikisaa 576:lla satelliitilla. Kiina ja Venäjä tulevat perässä 180:lla ja 140:lla satelliitillaan.

Jos tähdet ovat oikeassa asennossa, Aalto-1 ampaisee taivaalle aikaisintaan tammikuussa ja Aalto-2 helmikuussa. Satelliitit liittyvät tätä Tellusta kiertävien tuhansien satelliittien joukkoon ja ovat maamme ensimmäiset kansainvälisessä avaruusesinerekisterissä.

Ei pahempi tapa käynnistää 100-vuotiaan Suomen juhlavuosi.

 

Satelliitit numeroina:

  • Maata kiertää 4277 satelliittia
  • Tänä vuonna avaruuteen on laukaistu 165 satelliittia
  • Ennätysvuosi oli 2014, jolloin kiertoradalle lähetettiin 240 satelliittia