Jäsenmaksu: 0 euroa

Edustajistovaalien ääniharava Tarik Ahsanullah uskoo, että oikeanlaisella varainhoidolla Helsingin yliopiston ylioppilaskunta saattaisi olla pian jäsenmaksuton ylioppilaskunta.

T:Teksti:

|

K:Kuva: Jussi Särkilahti

Kuva: Jussi Särkilahti.

Marraskuun alussa ratkenneet Helsingin yliopiston ylioppilaskunnan (HYY) edustajistovaalit olivat poliittisten ryhmien juhlaa. Sekä Sitoutumaton vasemmisto että Kokoomusopiskelijat kasvattivat paikkamääriään kolmella, ja HYY:n Vihreät piti paikkansa suurimpana poliittisena ryhmänä kasvaen yhdeksänhenkiseksi joukoksi.

Poliittisten ryhmien riveistä tulivat myös vaalien ääniharavat. Suurimman äänisaaliin onnistui keräämään kokoomuksen Tarik Ahsanullah, 24, joka sai peräti 155 ääntä. HYY:n hallituksessa kuluvana vuonna istunut oikeustieteen opiskelija uskoo, että tärkein syy sekä omaan että ryhmän voittoon oli talousasioista puhuminen. Kokoomusopiskelijoiden vaalikampanjan kärkenä oli ennen kaikkea tavoite jäsenmaksuttomasta ylioppilaskunnasta.

Mutta miten tuollaiseen tavoitteeseen voisi päästä? Ylioppilaskunta saa jo nyt suurimman osan rahoistaan omistamaltaan HYY Yhtymältä, joka tulouttaa kiinteistö- ja ravintolaliiketoimintansa voitot opiskelijoille. Jäsenmaksuttomuus tarkoittaisi noin miljoonan euron kululeikkauksia.

”Minulla on todella kova luotto yhtymän tekemiseen. Tavoitteena on, että voitonjako kasvaisi vuoteen 2025 mennessä niin, että jäsenmaksuttomuutta varten ei tarvitsisi tehdä hirveitä leikkauksia. Lisäksi yhtymä voisi laajentaa liiketoimintaansa esimerkiksi opiskelija-asuntotuotantoon, joka olisi myös ylioppilaskunnan arvojen mukaista”, Ahsanullah kertoo.

Jos ja kun jostain pitäisi kuitenkin säästää, etsisi Ahsanullah säästöt esimerkiksi tilakuluista.

”Yksi vaihtoehto voisi olla esimerkiksi Uuden ylioppilastalon B-rapun vuokraaminen ulkopuolisille ja korvaavien tilojen hankkiminen halvemmalta alueelta. Ryhmässämme on puhuttu paljon myös Ylioppilaslehden asemasta. Itse näkisin, että meillä olisi mahdollisuus vallata lehdellä markkinoita myös muiden yliopistojen ylioppilaskunnista, jolloin HYY:n osuus tilaajamaksuista laskisi.”

Ahsanullahin mielestä HYY:n pitäisi ylipäätään keskittyä kaupunkivaikuttamiseen ja olemaan vahvemmin alueellinen toimija. Sen sijaan Suomen ylioppilaskuntien liiton (SYL) olisi otettava kovempi asema valtakunnallisena vaikuttajana. Tätä Ahsanullah aikoo edistää ensi vuonna SYL:n hallituksessa, johon hänet valittiin marraskuun lopulla.

”SYL:n pitäisi tarjota enemmän ratkaisuja yleisen muutosvastarinnan sijaan. Esimerkiksi koulutusleikkauksia ei tietenkään voi puolustaa, mutta monessa asiassa voisimme selkeämmin tuoda esiin omia ehdotuksiamme. Ylioppilasliike ei saa olla ei-liike, joka puolustaa vain saavutettuja etuja”, hän sanoo.