Haloo? En osaa englantia!

Tällä palstalla soitamme viranomaisille ja asiantuntijoille.

T:Teksti:

Suomessa englannin kielen opiskeleminen ei ole pakollista peruskoulussa tai lukiossa, vaan tilalla on toisinaan mahdollisuus lukea myös jotain toista pitkää kieltä. Helsingin yliopiston tiedekunnista löytyy paljon oppiaineita, joihin englannin kielen osaaminen ei myöskään ole pääsyvaatimus, ja esimerkiksi pääsykoekirjallisuus on monesti suomalaista. Englantia osaamattomalle opiskelijalle voi kuitenkin mennä luu kurkkuun, kun hän huomaa, että kursseilla onkin paljon englanninkielistä kirjallisuutta. Mitä opiskelijan silloin pitäisi tehdä, humanististen tiedekunnan dekaani Arto Mustajoki?

 

”Olen työskennellyt dekaanina melko pitkään, enkä muista, että tällainen tilanne olisi kertaakaan tullut eteeni. Olisi siis todellakin poikkeuksellista, jos näin tapahtuisi. Opiskelijoistamme lähes kaikki osaavat ainakin lukea englantia, ja tenteissähän saa vastata toki suomeksi tai ruotsiksi.

Jos tällainen tulisi ajankohtaiseksi, niin varmaan tilanteeseen löydettäisiin jokin ratkaisu. Perustuslakihan takaa yhdenvertaisen kohtelun.”