Lähetimme postia Otavalle

Palstalla lähetämme ihmisille postia.

T:Teksti:

Kuva: Jussi Särkilahti.

Hyvä Otavan markkinointi- ja viestintäpäällikkö Kirsi Tähjänjoki,

Cheek eli Jare Tiihonen on lokakuussa julkaistun elämäkerran mukaan ”JHT – Musta lammas”. Artistin Twitter-tilin ja kustantamonne kommenttien perusteella musta lammas on kuitenkin Suomen Tietotoimisto eli STT.

Lähetitte kirjaa etukäteen toimittajille ja kerroitte sitä koskevien uutisten embargoksi torstain 6.10. Jo edellisellä viikolla Helsingin Sanomien Kuukausiliite ja Ylen Arto Nyberg -ohjelma kuitenkin avasivat kirjan sisältöä ja haastattelivat artistia. Kun STT seurauksena päätti julkaista oman juttunsa ennen asetettua embargoa, oli Tiihosen mukaan ”aikoihin eletty”.

Embargon asettaminen ei ole väärin. Ennakkohaastattelun julkaiseminenkaan ei ole väärin. Mutta kuten STT huomautti, embargon tarkoitus on palvella myös mediaa, koska se antaa aikaa perehtyä laajoihin aineistoihin. Ennakkojutun myötä embargo kuolee, koska salattu tieto tulee yleisön ulottuville.

Teidän mukaanne kaksi eksklusiivista haastattelua olivat ”tekijähaastatteluja” (Yle.fi 4.10.). Tässä tapauksessa ”tekeminen” oli ainakin sitä, että jutuissa tehtiin suoria siteerauksia kirjasta. Jos tällainen juttu ilmestyy ennen embargoa, ei embargoakaan enää ole.

Tässä puhutaan tietysti journalismista ja sen yhteiskunnallisesta tehtävästä. Embargon pätkimistä voisi kuitenkin verrata myös muihin kenkkuihin temppuihin. Entä jos tieto kakkutarjoilusta kiirisi vain osaan työpaikan sähköposteista? Entä jos kolmoskerroksen väki saapuisi paikalle vasta viikon kuluttua, kun parhaimmat palat on jo viety, ja eltaantuneiden murujen ympärillä pörrää kärpäsarmada?

Seuraavaa kakkutarjoiluanne varten lähetämme teille kahvikerman. Voitte avata sen joko ennen tai jälkeen parasta ennen -päivän.

 

Ystävällisin terveisin,

Ylioppilaslehti