Filippiinien huumesodat numeroina

Tällä palstalla käymme läpi maailman tapahtumia numeroina.

T:Teksti:

Presidentti Rodrigo Duterte, 71, astui virkaansa kesäkuun 30. päivä. Ylivoimaisella äänimäärällä valitun Duterten presidentinvaalikampanjan keskiössä oli maan rehottava huumerikollisuus.

Duterte vannoi tappavansa kymmeniä tuhansia huumerikollisia ja puhdistavansa maan kadut shabun eli metamfetamiinin käyttäjistä ja myyjistä.

YK:n huumausaine- ja rikosasioiden toimiston tilastojen mukaan metamfetamiinin käytön yleisyys Filippiineillä on pahimmillaan ollut 15–64-vuotiaiden keskuudessa 2,35 prosenttia. Yhdysvalloissa vastaava luku on 2,20 prosenttia. Eniten koukussa ovat australialaiset miehet, joista 2,90 prosenttia on koukussa huumeeseen.

Duterten kahden ensimmäisen virkaviikon jälkeen yli 100 epäiltyä huumekauppiasta oli tapettu, 1 844 pidätetty ja 660 000 huumeidenkäyttäjää ja huumekauppiasta oli antautunut viranomaisille.

Elokuun loppuun mennessä huumeidenvastaisessa taistelussa on Filippiinien poliisivoimien mukaan tapettu noin 1 800 ja pidätetty noin 5 400 ihmistä.

Keskimäärin Duterten aikakautena on tapettu 36 ihmistä päivässä ilman tuomiota. Osa murhista on poliisin tekemiä, osa kansalaisten omankädenoikeuden kautta.

Viikko Duterten virkaanastumisen jälkeen häneen luotti 91 prosenttia filippiiniläisistä, kertoo filippiiniläisen mielipidetutkimusyrityksen Pulse Asian teettämä kysely.