R-kioski – kaiken lisäksi joustavaa ja kustannustehokasta yhden luukun politiikkaa

T:Teksti:

Hyvinvointiyhteiskunnan palvelujen yksityistäminen R-kioskille etenee liian hitaasti. Ylioppilaslehti kokosi työryhmän vauhdittamaan välttämätöntä rakenneuudistusta kohti joustavaa ja kustannustehokasta yhden luukun politiikkaa.

Asioita, joita R-kioskilta saa jo: Passit, kalastusluvat, hodarit, kolmioleivät, kahvit, lehdet, karkit, kaljat, kortsut, röökit, maidot, tamponit, deodorantit, hammasharjat, raaputusarvat, lottokupongit, pornot ja raskaustestit.

Ylioppilaslehden työryhmän mietinnön pohjalta R-kioskille tulisi asteittain vuosina 2017-2019 siirtää seuraavat palvelut:

Terveysasemat:

Sote-uudistuksen yhteydessä terveysasemilta tulee siirtää seuravat palvelut R-kioskiyrittäjien hoidettavaksi:

1) Abortit. Suuri osa aborteista tehdään lääkkeellisesti. R-kioski on terveysasemaa pidempään auki, joten kansalaisen valinnanvapaus kasvaa ja palvelutaso paranee, kun lääkkeet voi näppärästi noutaa lähiärrältä. Koskee myös jälkiehkäisypillereitä.

2) Sukupuolitautitestit. Nouda purkit ja puikot ärrältä, mene kotiin sorkkimaan itseäsi ja palauta ärrälle. Yrittäjä hoitaa postituksen eteenpäin. Verkkopalvelusta voi katsoa tuloksen.

3) Neuvola. R-kioskille tulee perustaa itsepalvelupiste, jossa kansalainen voi käydä mittaamassa ja punnitsemassa vauvansa itselleen sopivana hetkenä.

Kaukoliikenne maakuntiin:

Lapsuudessa oli ärräpussi, tulevaisuuden Suomessa ärräbussi. Yrittäjävetoisilla R-kioskibusseilla voidaan tuoda Ärrän tarjoamia palveluita syrjäseuduille ja samalla hoitaa bussiliikenne Helsingistä maakuntiin. Järjestelmän ansiosta voidaan lakkauttaa valtion tuki kannattamattomille bussilinjoille.

Vastaanottokeskus:

R-kioskit ovat kiinni öisin, ja niissä on valtavasti lattiatilaa. Kioskeilla voisi järjestää majoitusta turvapaikanhakijoille. Myös oleskelulupa-asiat siirretään R-kioskiyrittäjien hoidettavaksi. Samalla puretaan valtion pakolaiskeskuksista byrokratiaa, jotta ne voivat keskittyä jatkossa vahvemmin ydintehtäviinsä.

Vanhustenhoito:

Kodinhoitajilla on jatkuva kiire, ja he ehtivät viettää vanhusten kanssa keskimäärin viisi minuuttia. Siirtämällä kotihoidon R-kioskiyrittäjille vanhuksia kannustetaan toimeliaisuuteen ja vastuunottoon itsestään. Myös hedelmäpelit ovat lähellä. Luovutaan vanhusten pesemisestä, sillä who gares.

Työ-, elinkeino- ja sosiaalipalvelut:

Siirtämällä TE-palvelut R-kioskeihin aktivoidaan työnhakijoita, kun yrittäjähenkinen R-kioskin myyjä kannustaa työtöntä yrittäjyyteen. Jatkossa R-kioskin myyjä myös vastaanottaa toimeentulotukihakemukset ja tiliotteet. Samalla käy jo pohdinnassa ollut sosiaaliturvan muuttaminen vastikkeelliseksi: papereiden toimittamisen yhteydessä toimeentulotuen vastaanottaja hoitaa R-kioskin siivouksen.

Teksti: YL Työryhmä
Kuvitus: Jaakko Suomalainen