Lähetimme Nobelin rauhanpalkinnon Maahanmuuttovirastolle

T:Teksti:

Hyvä Maahanmuuttovirasto!

Onnittelemme. Ylioppilaslehden Nobel-komitea on päättänyt myöntää vuoden 2015 Nobelin rauhanpalkinnon Maahanmuuttovirasto Migrille. Palkinto myönnetään viraston kiistattomista ansioista Irakin, Afganistanin ja Somalian rauhanprosesseissa.

Maahanmuuttovirasto on syksyn aikana onnistunut ratkaisemaan Irakin ja Somalian pitkittyneet konfliktit ja parantamaan maiden tilanteita niin pitkälle, ettei Eurooppaan paenneilla pakolaisilla ole enää vainon ja väkivallan vaaraa, ja he voivat palata koteihinsa. Seuraavaksi Lehtemme painoon menon jälkeen virasto korjasi myös Etelä- ja Itä-Afganistanin tilanteen.

Viraston ansiot ovat ennenkuulumattomat: Somalian on arvioitu olleen anarkiassa vuodesta 1991 lähtien, ja Irak muuttui diktatuurista epävakaaksi valtioksi, kun Saddam Husseinin hallinto kaatui. Maahanmuuttovirasto on kuitenkin onnistunut tekemään myös terroristijärjestö ISISin hallitsemista alueista turvallisia kotiinpalaajille. Afganistanin tilanne on ollut sekava Taleban-hallinnon kaatumisesta lähtien.

Tulevaisuudessa palkintokomitea odottaa Migriltä toimenpiteitä kolmen kriisimaan tilanteen parantamiseksi myös länsimaalaisten näkökulmasta. Ulkoministeriö ei suosittele suomalaisille edelleenkään matkustamista mihinkään näistä kolmesta maasta, sillä turvallisuustilanne on vaarallinen samalla tavoin kuin Suomen turvallisuustilanne on vaarallinen tänne saapuville pakolaisille.

Palkinto jaetaan Oslossa joulukuussa, ja se on arvoltaan miljoona Ruotsin kruunua. Resurssisyistä Ylioppilaslehti ei kuitenkaan kykene tänä vuonna maksamaan palkintosummaa. Tuotantoteknisistä syistä myös jakotilaisuus järjestettiin päivää ennen tämän lehden ilmestymistä.

Ystävällisin terveisin,
Ylioppilaslehti