Suomessa leikataan Hanlonin partaveitsellä

T:Teksti:

Eduskunta on hädin tuskin ehtinyt aloittaa syyskautensa, mutta pääministeri Juha Sipilällä (kesk) on ollut vauhti päällä.

Sipilän henkilökohtainen projekti yhteiskuntasopimus on jo ehtinyt kaatua, Suomeen ollaan ehditty julistaa miljardileikkaukset muun muassa yliopistoilta ja sosiaalituista ja siinä sivussa tukea navetoita sadalla miljoonalla.

Siksi suomalaisen leikkauspolitiikan keskeisin väline on Hanlonin partaveitsi. Ilmaus pohjaa tiettävästi 1990-luvun alun nörttikulttuuriin, ja tarkoittaa sitä, ettei pahantahtoisuudella pitäisi ikinä selittää asioita, jotka voidaan selittää tyhmyydellä.

Oppositio tietenkin ehti tylyttää oikeistohallitusta ilkeydestä, kohtuuttomuudesta ja hyvinvointivaltion romuttamisesta.

Hallituksen toimintaa seuratessa on kuitenkin helpompi uskoa syyn olevan paljon inhimillisempi.

Pakkolakivaatimukset sunnuntai- ja ylityökorvausten poistamiseksi törmäsivät oikeusoppineiden mukaan heti Kansainvälisen työjärjestön ILO:n työelämän perusperiaatteita ja -oikeuksia koskevaan julistukseen.

Kun Sipilä perääntyi ensimmäisistä pakkolakivaatimuksistaan, hän perusteli sitä asiantuntijatiedon sijaan A-studiossa haastateltujen kätilöiden liikuttavilla kommenteilla.

Seuraava ehdotus ei ollut sen parempi. Jotta lomarahoja voitaisiin leikata kaikilta 30 prosenttia, nekin täytyy säätää omalla pakkolaillaan. Suomen Yrittäjät arvioi, että tästä johtuen lomarahoja on alettava maksaa 225 000 suomalaiselle työntekijälle.

Sipilälle tämä tuli yllätyksensä, ja hän tunnusti tietämättömyytensä MTV3:lle.

Sipilän hallitus on luvannut tekevänsä tietoon perustuvaa politiikkaa ja johtaa Suomea kuin yritystä. Siksi pääministeri teki tärkeän symbolisen eleen näyttäessään muistavansa nykyaikaisen yrityskulttuurin perushyveet: avoimuuden ja läpinäkyvyyden.

Teksti: YL Pääkirjoitustoimitus
Kuvitus: Jaakko Suomalainen

Katso Ylioppilaslehden periaatelinja osoitteesta https://ylioppilaslehti.fi/periaatelinja.