Eläinten kuvaaminen Facebookiin ei ole eettisesti ongelmatonta

T:Teksti:

Lemmikkieläimen hankkiminen on aina vaikuttanut epäilyttävältä. Mikä saakaan aikuisen ihmisen ajattelemaan: ”Olisipa ihanaa, jos kodissani asuisi toinen elävä olento, joka edustaisi eri lajia kuin minä?” Pelottavinta lemmikin omistaminen on silloin, jos eläin ”muistuttaa omistajaansa”.

Samaistamisen takana näyttää olevan sama itsetutkiskelun motiivi, mikä joillakuilla liittyy lapsen saamiseen: ”Kunpa voisin luoda oman itseni jatkeen, josta voisin peilata omia ongelmiani.”

Lemmikin omistamiseen liittyy myös länsimaisen ihmisen halu hallita tuntematonta ja pelottavaa luontoa. Lemmikissä arvaamaton luonto saa söpön, helposti käsiteltävän muodon, ja ihminen voi nukkua yönsä turvallisesti. Lemmikkieläimen hankkimista motivoi myös halu sitouttaa toinen elävä olento itseen peruuttamattomasti. Ystävyys- ja parisuhteissa toinen voi kävellä aina pois, jos alkaa kyllästyttää. Lemmikki ei pääse pakoon, vaikka haluaisi. Siksi lemmikkieläimen hankkiminen vaikuttaa kidnappaamiselta.

En tietenkään vastusta söpöjä eläimiä. Tulen aina iloiseksi, kun näen kadulla koiran, jolla on hauska olemus, tai videon, jossa kissa tekee jotain ovelaa mutta hölmöä. Katson eläinkuvia mielelläni myös internetistä. Tykkään myös kuvata eläimiä.

Eläinten kuvaaminen ei ole kuitenkaan eettisesti ongelmatonta. Kuvia riivaa sama inhimillistämisen epidemia, mikä liittyy ihmisten luontosuhteeseen ylipäänsä. Ihmiset jakavat Facebookissa mieluiten omahyväisiä kuvia omista lemmikkieläimistään lässyttävien kuvatekstien saattelemana. Pahinta ovat eläinkuvat ja -videot, joiden avulla ihmiset yrittävät ilmaista jotain heidän omaan elämäänsä liittyvää.

Tällaiseen viestintään liittyy julmaa inhimillistämistä. Eläimiin heijastetaan omia tunteita. Joskus päällään seisova kissa ilmentää työstressiä, joskus krapulaa, toisinaan taas pettymystä, kun lempijäätelö on loppu lähikaupasta.

Sen lisäksi eläinvideoihin liittyy syrjintää, mikä liittyy inhimilliseen luonnon hallitsemisen tarpeeseen. Kuvissa näkyy hyvin harvoin suuria tai pelottavia eläimiä. Ainoastaan isosilmäiset ja fotogeeniset otukset kelpaavat. Kaikki tuntematon ja uhkaava suljetaan pois.

Parhaat eläinvideot ovat sattumanvaraisia pätkiä, joissa eläimet tekevät jotain pöhköä ja ihmeellistä. Näin juuri videon, jossa orava piilotti käpyä koiran turkkiin. Sydämeni valtasi ilo ja hämmästys. Eläimet ovat niin outoja. Ja ne ovat ihania juuri siksi, että niihin ei liity mitään inhimillistä.

Teksti: Iida Sofia Hirvonen
Kuva: Jussi Särkilahti

Kirjoittaja on allerginen ainakin koirille, kissoille, hevosille ja hamstereille.