YL Pääkirjoitus: Pakolaiskysymyksessä on muistettava ihmisarvo

T:Teksti:

Välimeren pakolaistilanne on yllättänyt monet. Realiteetit ovat kuitenkin ne, että Schengen-sopimuksen murtaminen tai rajojen sulkeminen on mahdotonta, ja esimerkiksi Syyrian sisällissodan nopea ratkaisu vielä mahdottomampaa.

Siksi on ensisijaisen tärkeää huolehtia, että maahan saapuvien pakolaisten integrointi Suomeen ja osaksi suomalaista kulttuuria onnistuu mahdollisimman hyvin.

Siihen vaikuttaa ennen muuta kolme seikkaa.

Ensinnäkin pakolaisten sijoittamista ahdasmielisille ja korkean työttömyyden teollisuuspaikkakunnille, kuten Harjavaltaan, Tornioon ja Forssaan, tulisi välttää, sillä EU-direktiivin mukaisesti turvapaikanhakijoille on tarjottava tasavertaiset elinolosuhteet kaikissa EU:n jäsenvaltioissa.

Toiseksi on huolehdittava, ettei suomen kieltä opeteta turvapaikanhakijoille, ellei ole pakko. Yhdenkin ihmisen tarpeeton altistaminen suomalaiselle keskustelukulttuurille loukkaa kansainvälisiä ihmisoikeussopimuksia, joihin Suomi on sitoutunut.

Kolmanneksi tarvitaan arvojohtamista. Maamme korkeimpien poliittisten tahojen tulisi pikimmiten sanoutua irti Suomen kansan olemassaolosta ja teoista, tai ennen pitkää EU:n ihmisoikeustuomioistuin nostaa maamme tikunnokkaan. Kuten hyvin tiedetään, silloin eivät vatuloinnit tai iteroinnit auta.

Teksti: YL Pääkirjoitustoimitus
Kuvitus: Jaakko Suomalainen

Katso Ylioppilaslehden periaatelinja osoitteesta https://ylioppilaslehti.fi/periaatelinja.