Sukupuoltaan korjaavien oikeudet paranevat Helsingin yliopistossa

T:Teksti:

Helsingin yliopisto muuttaa järjestelmää, joka on asettanut monen sukupuoltaan korjaavan opiskelijan kiusalliseen tilanteeseen. Tähän asti opiskelijan on pitänyt kertoa jokaisen kurssin alussa opettajalle, että on korjannut sukupuoltaan ja haluaa siksi käyttää uutta nimeään opiskelijalistassa näkyvän virallisen nimen sijasta. Kun opiskelijarekisteriä ylläpitävä järjestelmä on saatu päivitettyä, opiskelija voi vaihtaa kutsumanimensä tietoihin, joista se päivittyy suoraan esimerkiksi kurssilistoihin ja sähköposteihin.

Hallintopäällikkö Esa Hämäläinen antoi päätöksen käytännön muuttamisesta tiistaina.  Taustalla oli ensimmäistä vuotta matematiikkaa opiskelevan 19-vuotiaan Henrikin tapaus. Henrik yritti vaihtaa nimensä yliopiston järjestelmiin – mutta vaihto ei onnistunutkaan noin vain. Järjestelmään pystyi laittamaan kutsumanimen, mutta se ei päivittynyt sieltä esimerkiksi kurssien osallistujalistoihin, vaan niihin merkittiin edelleen virallinen nimi.

”Virallinen nimi on kuitenkin eri juttu. Se ei esiinny missään muualla kuin papereissa, eikä kukaan ole aikoihin kutsunut minua sillä tai näe niitä papereita”, Henrik sanoo.

Suomessa nimet on lakiteknisesti jaettu miesten nimiksi, naisten nimiksi ja neutraaleiksi nimiksi. Jotta voisi ottaa käyttöönsä virallisesti toiselle sukupuolelle tarkoitetun nimen, on yleensä saatava sukupuoli-identiteetin tutkimuspoliklinikan lääkäriltä diagnoosi. Tutkimusprosessi kestää noin vuoden, usein pidempäänkin. Sukupuoltaan korjaavat voivat siis joutua elämään pitkään tilanteessa, jossa virallinen nimi on pidettävä salassa, jos ei halua kertoa kaikille korjausprosessista.

”Kun yritin selittää yliopistolla tilannetta ja sitä, miksi en saa vielä virallisesti nimeä vaihdettua, sain samalta kanslistilta kahdesti luurin korvaan”, Henrik sanoo.

Hidasteena eivät olleet säännöt, vaan joidenkin yksittäisten työntekijöiden asenteet ja ymmärtämättömyys. Yliopiston tasa-arvo- ja yhdenvertaisuussuunnitelman näkökulmasta Henrikin tapaus on nimittäin hyvin yksinkertainen: se linjaa, että työntekijöiden ja opiskelijoiden sukupuoli-identiteetit voivat olla moninaisia ja että sukupuolivähemmistöjen syrjintään on yliopistoyhteisössä puututtava välittömästi.

Rehtorin kansliassa lakimiehenä työskentelevä Laura Karppinen ei voi ottaa kantaa Henrikin tapaukseen, mutta vahvistaa, että järjestelmää muutetaan niin pian kuin mahdollista.

”Olemme ilmoittaneet, että järjestelmää pitää muuttaa niin, että jatkossa opettajalle menee kurssi-ilmoittautumisen yhteydessä opiskelijan kutsumanimi eikä virallinen etunimi. Järjestelmän päivittämisessä tosin kestää aikansa”, Karppinen kertoo.

Henrik sai vietyä asiansa läpi Helsingin yliopiston ylioppilaskunnan hallituksen tasa-arvovastaavan avulla. Hän sai erityisluvalla nimensä muutettua järjestelmään jo nyt. Myös muut vastaavassa tilanteessa olevat voivat tähän tapaukseen vedoten hakea erityislupaa sillä aikaa, kun järjestelmää päivitetään. Heidän tulee ottaa yhteyttä opiskelijarekisteriin ja esittää pyyntöönsä perustellut syyt.

Virallista nimeä ei kuitenkaan voi poistaa järjestelmästä ennen kuin se on muuttunut väestörekisteriin, mutta ainakaan jatkossa kaapista ei tarvitse tulla ihan jokaiselle opettajalle.

Teksti: Ylioppilaslehti
Kuvitus: Jaakko Suomalainen