Keskustan puoli valtakuntaa

T:Teksti:

Tältä näyttäisi tuore eduskunta, jos käyttäisimme brittien ja amerikkalaisten suosimaa enemmistövaalitapaa.

Mitä, jos olisimme käyneet vaalit muuten aivan normaalisti, mutta äänet olisikin päätetty laskea kuten Briteissä tai Yhdysvalloissa? Järjestelmää kutsutaan enemmistövaalitavaksi. Sillä valittiin esimerkiksi uusi parlamentti Britanniaan viikko sitten. Sitä käytettiin myös Suomessa 1900-luvun alkuun saakka.

Enemmistövaalitavan pääidea on se, että maa jaetaan yhtä moneen vaalipiiriin kuin valittavia kansanedustajia on. Jokaisesta vaalipiiristä valitaan yksi kansanedustaja: se, jonka puolue on saanut eniten ääniä. Muut puolueet eivät saa mitään.

Tämän jutun ajatusleikkiä varten on luotu kuvitteelliset 200 vaalipiiriä ja laskettu jokaisesta vaalipiiristä, mikä puolue on saanut eniten ääniä. Valitut kansanedustajat on poimittu katsomalla, kuka vaalipiirin alueelta kotoisin olevista voittajapuolueen ehdokkaista on saanut eniten ääniä vaalipiirissä.

Uudet vaalipiirit on muodostettu jakamalla nykyiset yhtä moneen alueeseen kuin niistä valitaan kansanedustajia. Helsinki jakautuu 22 vaalipiiriin. Tärkeintä on, että jokaisessa vaalipiirissä asuu suunnilleen yhtä paljon äänestyskelpoisia henkilöitä. Suomen pohjoisin vaalipiiri olisi Pellon, Kolarin, Muonion, Kittilän, Enontekiön, Inarin ja Utsjoen muodostama yhteisalue.

Enemmistövaaleissa ruuhka-Suomen ulkopuolinen alue olisi lähes kokonaan keskustan hallussa ja kokoomus keräisi enemmistön etelän suurimmissa kaupungeissa. Sdp:n ja perussuomalaisten paikat hajautuisivat tasaisemmin. Rkp:n ehdokkaat valittaisiin ruotsinkielisistä vaalipiireistä, vihreät keräisi pari jämäpaikkaa Helsingistä ja vasemmistoliiton ainut kansanedustaja tulisi punaisesta Kemistä. Ahvenanmaalta valittaisiin tuttuun tapaan yksi oma edustaja.

Korostetaan vielä, että kyseessä on ajatusleikki. Jos enemmistövaalitapa olisi ollut käytössä Suomessa aina, myös äänestyskäyttäytymisemme olisi erilaista kuin nyt. Pienpuolueita äänestettäisiin paljon vähemmän, koska niiden voittoon ei uskottaisi. Jytkyä ei olisi ehkä nähty ollenkaan. Toisaalta jos siirtyisimme enemmistövaalitapaan, tarvittaisiin useammat vaalit, ennen kuin äänestäjät käytännössä tajuaisivat asiaa.

Enemmistövaalitapaa käyttävät maat ajautuvat kaksipuoluejärjestelmään, jossa toisiaan vastaan kilpailevat vasemmisto- ja oikeistopuolue. Kaksipuoluejärjestelmään ajautuisi todennäköisesti Suomikin, mutta tähän jakoon se toisi poikkeuksen. Muualla ei ole keskustan tapaista puoliporvarillista maanviljelijäpuoluetta, joten se voisi vallata itselleen jopa enemmistön koko eduskunnasta – ja puolet valtakunnasta.

Teksti: Juuso Määttänen
Grafiikka: Eemeli Nieminen

Juttua varten on haastateltu Tampereen yliopiston valtio-opin emeritusprofessoria Heikki Paloheimoa.

LÄPI MENISIVÄT SEURAAVAT EHDOKKAAT:

Ahvenanmaan edustaja: Mats Löfström

Keskusta: Jani Kurvinen, Annika Saarikko, Olavi Ala-Nissilä, Esko Kiviranta, Pekka Myllymäki, Juha Korkeaoja, Kauko Juhantalo, Timo Kaunisto, Tapio Malmiharju, Asko Niemelä, Eevakaisa Lehtosalo-Lönnberg, Ari Lamminmäki, Arto Pirttilahti, Marjo Mäkinen-Aakula, Markku Pakkanen, Anniina Peltola, Ari Torniainen, Antti Pakkanen, Kimmo Tiilikainen, Jari Leppä, Pekka Pöyry, Merja Rehn, Hanna Kosonen, Eero Siistonen, Hannakaisa Heikkinen, Anu Vehviläinen, Elsi Katainen, Seppo Kääriäinen, Hannu Hoskonen, Markku Rossi, Eero Reijonen, Aino Kanniainen, Sallamaarit Markkanen, Hanna Huttunen, Juha Mustonen, Antti Kivelä, Rauli-Jan Albert, Juho Pahajoki, Sinikka Musikka, Pasi Kivisaari, Paula Sihto, Tuomo Puumala, Mika Lintilä, Tapio Nyysti, Mikko Savola, Lasse Hautala, Antti Kurvinen, Juha Lemponen, Seppo Pirttikoski, Mauri Pekkarinen, Aila Paloniemi, Matti Similä, Sari Hovila, Lauri Oinonen, Satu Koskinen, Anne Kalmari, Juha Sipilä, Tapani Tölli, Antti Rantakangas, Juha Pylväs, Niilo Keränen, Mirja Vehkäperä, Marisanna Jarva, Timo Korhonen, Ulla Parviainen, Eija Nivala, Hanna-Leena Mattila, Jarmo Vuolteenaho, Tuomas Kettunen, Riikka Moilanen, Hannu Takkula, Matias Ojalehto, Eeva-Maria Parkkinen, Matti Leiviskä, Markus Lohi, Liisa Ansala, Katri Kulmuni, Paavo Väyrynen, Eeva-Maria Maijala, Simo Rundgren

Kokoomus: Jaana Pelkonen, Juhana Vartiainen, Ben Zyskowicz, Sari Sarkomaa, Wille Rydman, Pertti Salolainen, Terhi Koulumies, Laura Räty, Fatbardhe Hetemaj, Joel Harkimo, Eija-Riitta Korhola, Matti Parpala, Juha Hakola, Alexander Stubb, Elina Lepomäki, Kai Mykkänen, Sanna Lauslahti, Kari Tolvanen, Pia Kauma, Mia Laiho, Laura Kiijärvi, Ari Konttas, Atte Kaleva, Sari Multala, Tapani Mäkinen, Carita Orlando, Outi Mäkelä, Ruut Sjöblom, Eero Lehti, Raija Vahasalo, Petri Graeffe, Petteri Orpo, Ilkka Kanerva, Saara-Sofia Sirén, Minna Arve, Annika Viitanen, Sanna Vauranoja, Juha Haapakoski, Ilkka Viljanen, Francis McCarron, Sari Rautio, Sofia Vikman, Harri Jaskari, Kimmo Sasi, Leena Kostiainen, Jouni Markkanen, Aleksi Jäntti, Jari Haapaniemi, Mika Ollila, Aleksi Kopponen, Jukka Kopra, Sinuhe Wallinheimo

Sdp: Erkki Tuomioja, Eero Heinäluoma, Tuula Haatainen, Nasima Razmyar, Pilvi Torsti, Antti Lindtman, Sirkka-Liisa Kähärä, Irma Pahlman, Joona Räsänen, Kristiina Salonen, Ari Reunanen, Mika Kari, Ville Skinnari, Tarja Filatov, Miia Nahkuri, Kaisa Lepola,

Kirsi-Maarit Lehtimäki, Sanna Marin, Pia Viitanen, Ilmari Nurminen, Sari Pulla, Marko Asell, Anneli Kiljunen, Jukka Kärnä, Sirpa Paatero, Teppo Järndstedt, Timo Suhonen, Lauri Ihalainen, Susanna Huovinen

Perussuomalaiset: Mika Niikko, Juha Malmi, Leena Meri, Jussi Niinistö, Veli-Matti Laitinen, Ville Saukkola, Jarkko Wallenius, Ville Tavio, Maria Lohela, Kimmo Tarke, Kike Elomaa, Laura Huhtasaari, Ari Jalonen, Petri Huru, Tero Järvelä, Anne Louhelainen, Martti Mölsä, Sami Savio, Jari Lindström, Pekka Korpivaara

Rkp: Thomas Blomqvist, Henrik Wickström, Mikaela Nylander, Elin Blomqvist, Otto Andersson, Christel Liljeström, Stefan Wallin, Joakim Strand, Lars-Erik Gästgivars, Wivan Nygård-Fagerrud, Mikko Ollikainen, Anna-Maja Henriksson, Mats Nylund

Vihreät: Pekka Haavisto, Outi Alanko-Kahiluoto, Antero Vartia, Emma Kari

Vasemmistoliitto: Sari Moisanen