Ylioppilaslehti: Twitter kuuntelee sinua

T:Teksti:

Twitter salakuuntelee keskustelujasi älypuhelinapplikaation kautta ja tarjoaa sisältöä sen mukaan. Ylioppilaslehti testasi asiaa.

Kaikki alkoi epäuskoisesta havainnosta. Kävimme maaliskuun puolivälissä toimituksessamme keskustelun salaliittoteorioista. Puheenaiheitamme olivat Rauni-Leena Luukanen-Kilde ja rokotuskriittisyys. IPhonet lepäsivät pöydällä lähietäisyydellä meistä.

Pian keskustelun jälkeen aiheisiin liittyvät twiitit ilmestyivät uutisvirtaan. Image-lehden nimellä kirjoitetuissa suomenkielisissä twiiteissä kerrottiin muiden muassa, että Facebook salakuuntelee keskusteluita ja tarjoaa mainoksia sen mukaan.

Testasimme asiaa uudelleen. Toistelimme sanoja ”foliohattu, kemikaalivanat, rokotukset, Rauni-Leena Luukanen-Kilde” ja avasimme Twitterin, jonka jälkeen Twitter-feedissä näkyi Imagen lisäksi useiden suomalaisten medioiden viestejä siitä, että Facebook salakuuntelisi käyttäjiään.

Yritimme myös testata väitteen, mutta käyttämämme asiantuntijat eivät pystyneet osoittamaan, että puhelimen mikrofoni siirtäisi dataa Twitterille. Myös vahvistusharhan mahdollisuus on suljettu pois.

Jatkoimme testaamista useiden päivien ajan. Muutamaa päivää myöhemmin salaliittoteoriatwiittien virta lakkasi.

Twitter oli todennäköisesti testannut applikaationsa kuunteluominaisuuksia vain parin päivän ajan. Ilmeisesti testi koski vain suomen kieltä, sillä englanninkielisiä twiittejä tai väitteitä Facebookin salakuuntelusta ei näkynyt, vaikka kuinka hoimme sanoja vaccinations, tinfoil hats ja scientology.

Twitterin edustajat eivät ole kommentoineet asiaa, sillä emme sitä edes kysyneet. Asia on yhteiskunnallisesti painava, sillä toisaalta tekemisiämme valvotaan tarkemmin kuin koskaan. Toisaalta saamme tietoverkoista kaiken informaatiomme ja on tärkeää, että niihin voi luottaa.

Teksti: YL Pääkirjoitustoimitus
Kuvitus: Jaakko Suomalainen & Henri Tevajärvi

Katso Ylioppilaslehden periaatelinja osoitteesta https://ylioppilaslehti.fi/periaatelinja