YL Pääkirjoitus: Aitous uhkaa kulua loppuun

T:Teksti:

Suomen kannalta se, että Pertti Kurikan nimipäivät on maamme euroviisuedustaja, on riemastuttava asia. Sillä on kuitenkin yksi varjopuoli, joka ei ole niin vähäpätöinen kuin ensin saattaisi vaikuttaa.

PKN:n valinta euroviisuihin saattaa johtaa aito-adjektiivin loppuunkulumiseen, sillä muita ominaisuuksia ei punkiin eikä kehitysvammaisiin ole tapana liittää.

Ilmiö ei ole uusi. Naisten esittäminen mediassa on kuluttanut jo vuosia sitten adjektiivit vahva ja itsenäinen loppuun, sillä kuten yleisessä tiedossa on, naisilla ei ole muita ominaisuuksia. Nainen on vahva aina, jos hän esiintyy ja itsenäinen silloin, kun hän tekee itse esimerkiksi musiikkinsa, jolloin hänen luonnonoikkuuttaan on korostettava entisestään.

Pahimmassa tapauksessa Pertti Kurikan nimipäivien saama mediahuomio voi kuluttaa aito-sanan täysin loppuun niin Suomessa kuin globaalisti. Sen jälkeen kehitysvammaisten ominaisuuksia ei voida enää kuvailla adjektiivein. Silloin vaarana on, että heitä kohdellaan ihmisinä ihmisten joukossa.

Teksti: YL Pääkirjoitustoimitus
Kuvitus: Jaakko Suomalainen

Katso Ylioppilaslehden periaatelinja osoitteesta https://ylioppilaslehti.fi/periaatelinja.