Kuinka opiskellaan yliopistossa

T:Teksti:

Arvoisa yliopisto-opiskelija. Vaikka elät elämäsi parasta aikaa, kaikki ei aina ole niin helppoa. Toivottavasti seuraavat neuvot auttavat sinua opintielläsi.

1.  Avaa kirjekuori. Postaa Facebookiin kuva paperista, jossa lukee ”Onneksi olkoon, sinut on valittu opiskelijaksi…” Saa enemmän tykkäyksiä kuin ikinä. Se, että olet saanut opiskelupaikan, indikoi, että olet paitsi ”huippuälykäs”, myös ”löytänyt paikkasi” ja että tulevaisuudessa tulet täyttämään muitakin ”kehitystehtäviä” kuten saamaan ”hienoja työpaikkoja” ja ”merkityksellisiä ihmissuhteita”.

2. Avaa WebOodi ja ilmoittaudu kursseille. Motivoi itseäsi ajattelemalla, että olet selvinnyt pääsykokeista, vaikein on ohi, ja nyt suoriudut kaikesta.

3. Lepuuta kättäsi tenttikirjan päällä ja toivo, että informaatio latautuisi aivoihin sähköisenä bittivirtana niin kuin kung fu -taidot Neolle Matrix-elokuvassa.

4. Mene kurssille, kuule lause ”Muodostetaan ryhmät…” ja kävele samalla sekunnilla ovesta ulos.

5. Mene sitseille ja mieti, mikset osaa liittyä lauluun ja huutoon, vaikka olet juonut viisi alkoholiannosta. Ajattele ensin, että sinussa täytyy olla ”jotain perustavanlaatuisesti vialla”, mutta opettele sen jälkeen puhumaan puheenaiheista, joista on helppo keskustella niin, että ihmiset alkavat pitää sinusta: ruoka, lapsuuden lempibiisit ja tv-sarjat. Kehu vuosijuhlassa kauniiksi niitäkin, jotka eivät ole, sillä jokainen nainen ansaitsee kuulla sen.

6. Etsi Kaisa-talosta lukemista. Lainaa kirjat, joiden kansikuvat houkuttelevat sinua ja uusi lainat 55 kertaa. Älä välitä kirjastosakoista, sillä ne transformoituvat opintopisteiksi jossain vaiheessa.

7. ”Varasta” leipää Unicafesta niin kuin saksalaiset hotellin aamiaisbuffetista.

8. Lue Wikipediasta kaikista neroista, joista tuli drop-outeja. Heitä on huomattavan monta: Kanye West, Mark Zuckerberg, Jack Kerouac. Kuvittele, miten hienolta nimesi näyttäisi siinä listassa.

9. Huomaa, ettei sinulla ole enää yhtään rahaa. Hanki harjoittelupaikka firmasta, joka myy ”digitaalisia ratkaisuja” toisille yrityksille ja jossa käytetään sellaisia sanoja kuin ”ketterä”, ”neukkari” ja ”haaste”. Huomaa, ettet jaksa aamuisin herätä mennäksesi sinne.

10. Toista kohdat 2-4.

Kirjoittaja haki yliopistoon, jotta hän saisi erilaisia etuja ja alennuksia.

Teksti: Iida Sofia Hirvonen
Kuva: Jukka Ovaskainen