Näin perustetaan startup-yritys

T:Teksti:

Muutama viikko sitten kävin Slush-festivaalilla. Opin sieltä tärkeitä asioita startup-yrityksen perustamisesta:

Keksi idea. Ei ole väliä, millainen idea on. Jos et keksi ideaa itse, ”varasta” se joltain. Tärkeämpää on muodostaa intohimoinen suhde ideaan, vaikka se olisi miten tylsä tahansa.

Jos et tunne oloasi kovin intohimoiseksi, harjaannuta itseäsi tuntemaan hyödyllisiä tunteita erilaisten emootioita mittaavien mobiiliapplikaatioiden avulla.

Meditointi voi olla hyödyllistä.

Jätä koulu kesken. Luovu asunnostasi ja muuta työpaikalle asumaan. Velkaannu ja tee töitä 24/7. Ole valmis luopumaan kaikesta ideasi tähden.

Kehitä idean ympärille joku tuote, joka liittyy johonkin toiseen teknologiseen tuotteeseen, esim. iPhoneen. Opettele ulkoa tätä tuotetta käsittelevä lyhyt hissipuhe, ja ala toistella sitä kaikille tapaamillesi ihmisille.

Ole mies, mielellään valkoinen. Verkostoidu muiden valkoisten miesten kanssa, jotka myös suhtautuvat intohimoisesti omaan ideaansa, oli se miten tylsä tahansa. Uskalla astua toisten varpaille.

Vältä luusereita. Heillä on vaarallinen asennevamma, joka voi tarttua. Etsi sen sijaan lisää muita menestyneitä valkoisia miehiä. Taputa heitä olalle ja sano: ”Hyvä hyvä, mahtava idea sinulla.” Muutaman kymmenen vuoden päästä te kaikki istutte Elinkeinoelämän keskusliitossa.

Älä missään nimessä ole nainen. Startup-utopiassa ei ole naisia. Jos tuntuu siltä, että kuva on jotenkin ”pielessä”, koska naisia ei näy missään, voit tilata heitä statisteiksi tai hoitamaan pr-tehtäviä. Naiset ovat vähän kuin autoja tai eräänlaisia eläviä sisustuselementtejä, niin kuin räp-videoissa. Naisia nimittäin ei luonnostaan kiinnosta tämmöiset hommat. Heille ihmissuhteet ovat tärkeämpiä kuin teknologia ja mahtavat innovaatiot.

Älä pelkää epäonnistumista. Epäonnistumisen pelko on vain onnistumisen pelkoa.

Etsi mentoreita, vanhempia menestyneitä valkoisia miehiä. He antavat sinulle hyödyllisiä vinkkejä ja sanovat isällisesti: ”Ihailen sinun innostustasi, nuorimies. Melkein tulee tippa linssiin. Muistutat minua omasta nuoruudesta. Tosin silloin Suomi oli vielä ankea takapajula, eikä tuon ikäisenä oltu yhtä rohkeita. Sinusta tulee vielä hieno mies.”

Jos tuo vanhempi valkoinen mies ei vielä ollut filosofi Esa Saarinen, etsi hänet äkkiä käsiisi ja ota hänen kanssaan selfie.

Iida Sofia Hirvonen

Kirjoittajan on pitänyt hankkia Y-tunnus jo kaksi vuotta, mutta kun ei jaksa.