Naisena olemisen taito

T:Teksti:

Mies juttelee naisen kanssa baarissa. Nainen on muusikko, joka on julkaissut levyn.

Mies taputtaa naista olalle ja onnittelee: ”No hei! Huomasin, että sulta on just ilmestynyt levy. Hieno homma, onneksi olkoon. Hyvä kuva sulla siinä.”

Nainen: ”Kiitos kiitos.”
Mies: ”Että näytät hyvältä siinä kuvassa.”
Nainen: ”Ai?”
Mies: ”Niin siis, en mä sitä oo tietty kuunnellut. Mutta tosi hyvä kuva susta siinä kannessa.”
Nainen: ”Aiii. Kiitos.”
Mies: ”Noo. Hymyileppäs vähän, eikö se nyt ole hieno saavutus.”
Nainen: ”Heh heh :)”

Näin naisten tekemisiin ja saavutuksiin suhtaudutaan tällä planeetalla. Vaikka nainen keksisi ratkaisun syöpään tai räjäyttäisi uusia ydinhiukkasia, jos hän on fotogeeninen ja hienosti pukeutunut, hänet muistetaan kauneudesta helpommin kuin mistään muusta.

Vaikka esimerkiksi misseys ei ole enää hieno ja tavoittelemisen arvoinen saavutus, hyvä ulkoinen habitus on edelleen ”taito”, josta nainen hyötyy kaikissa tilanteissa. Tietenkin miehillekään ei ole haittaa ulkonäöstä. Mutta mies tekee vaikutuksen aina ensin muilla asioilla kuin ulkonäöllä.

Välillä vaikuttaa siltä, että pukeutuminen ja ulkonäkö olisivat naisille tärkeimpiä ”kulttuuripääoman” kenttiä.  Ulkoiset piirteet ovat sinänsä geneettistä sattumaa, mutta niitä voi kehittää omalla toiminnalla.

Kun nainen kasvaa aikuiseksi, hän oppii peilaamaan kuvaansa erilaisilta heijastavilta pinnoilta, peileistä ja kauppojen ovista. Hän alkaa vertailla ulkonäköään kateudensekaisesti toisiin naisiin: ”Tuo on niin paljon laihempi ja kauniimpi tyyppi kuin minä! Yhyy, hänen elämänsä on varmasti mahtavampaa kuin minun!”

Hän ostaa meikkejä, trendivaatteita ja tottuu ajamaan karvansa. Hän vain jotenkin ”tajuaa”, että jos hän haluaa ”pärjätä” työssä ja ihmissuhteissa, kaikkia kauneusvinkkejä kannattaa noudattaa.

Ulkonäön kehittäminen vaatii jatkuvaa työtä, mutta sitä työtä ei ole sosiaalisesti hyväksyttävää näyttää ulospäin. Siksi media suhtautui niin tekopyhän vihamielisesti näyttelijä Renee Zellwegerin kauneusleikkaukseen.

Ulkonäöstään huolehtivat naiset pitäisi jättää rauhaan. He tietävät, etteivät he voi muuttaa kulttuuria, jossa kannattaa keinolla millä hyvänsä näyttää mahdollisimman hyvältä.

He pelaavat samoja pelejä kuin muutkin, mutta tekevät sen vain paremmin.

Iida Sofia Hirvonen

Kirjoittaja ei tykkää selleristä eikä valokuvattavana olemisesta.