YL Pääkirjoitus: Kaivopihan Unicafe on este työurien pidentämiselle

T:Teksti:

Kun pitelee käsissään tarjotinta Kaivopihan Unicafessa, ajattelee usein yhteiskuntaa. Vajaan kolmen euron hintainen annos on paitsi edullisuudestaan huolimatta maukasta, myös Suomen edun kannalta järkevä valinta.

Se säästää opiskelijalta rahaa, jolloin luennoilla istumisen ohessa on tehtävä vähemmän töitä. Samalla pääsee €¨nopeammin sille työuralle, joka virallisten tahojen mittauksissa merkitsee.

Kun vatsa on täynnä, tarjottimet on palautettava ravintolan ovella sijaitsevaan koppimaiseen huoneeseen. Joissain ravintoloissa astiansa voi jättää pöytään, mutta henkilökuntakulujen kannalta itsepalvelu on järkevä ratkaisu.

Jononjatkeena tulee ajatelleeksi jälleen yhteiskuntaa. €¨Luennolle pitäisi ehtiä, mutta edessä matelee toistakymmentä humanistia. Aika kuluu tehottomasti. Näin Suomi ei ainakaan nouse.

Jos syö Unicafessa lukukauden jokaisena arkipäivänä ja joka toisena tenttiviikon päivänä ja jonottaa keskimäärin puoli minuuttia tarjottimen palautukseen, vuodessa jonossa seisoo liki 80 minuuttia. Se on Disney-elokuvan €¨mittainen aika.

On kysyttävä, käyttääkö keskimääräisen lahjakas opiskelija peruskurssin tenttiin €¨lukeakseen juuri tuota kauempaa.

Nykymallinen Unicafen palautusjärjestelmä on opiskeluja venyttävä riesa. Ongelma on tietenkin merkitykseltään vähäinen, mutta se on olemassa.

Teksti: YL Pääkirjoitustoimitus.
Ylioppilaslehden periaatelinja on osoitteessa https://ylioppilaslehti.fi/periaatelinja