Jos ”kuuntelet kehoa”, älä mene Googleen

T:Teksti:

Usein, kun olisi jotain ”arkivelvollisuuksia”, teen niin kuin elämänhallinnan mestarit opettavat eli ”kuuntelen kehoani”.

Silloin jokin ”oire” iskee kuin salama taivaalta. Esimerkiksi raajat puutuvat ”oudosti”. En odota montaakaan minuuttia ennen kuin kirjoitan Googlen hakukenttään ”jalkojen pistely”. Hakutuloksia klikkaillessa sydän alkaa hakata: MS-tauti? Jokin harvinainen hermosto-sairaus?

Jo tuloksia selatessani tiedän, että etsintä on ”ajanhukkaa”, joka ei johda muuhun kuin pelkojen yltymiseen. Silti olen kuluneiden vuosien aikana lueskellut ”varmuuden vuoksi” reumasta, syövistä, borrelioosista, kuuroutumisesta, ADHD:stä ja ties mistä.

Pelkään, etten ”tajua ajoissa” epämääräisiä oireita ja sitten käy niin kuin siinä ”Dr. House” -ohjelmassa. Sarjan jokaisen jakson alussa pahaa-aavistamaton ihminen menee johonkin tärkeään tilaisuuteen ja yhtäkkiä romahtaa maahan sätkimään mystisen sairaskohtauksen kourissa. Se on aina aivan odottamaton tapahtuma!

Mutta olisi pitänyt aavistaa merkit.

Hypokondria on mielenterveyden häiriö, jota poteva luulosairastaa niin voimakkaasti, ettei hän välttämättä usko edes lääkärin sanaa. Mutta Google-luulosairastelu on jonkinlaista ”meta-hypokondriaa”, hypokondrian luulosairastamista, joka vain harvoin johtaa minkäänlaisiin ”jatkotoimenpiteisiin”. Sairausjuttujen lukeminen tuntuu yksinkertaisesti lumoavalta, sillä ”arjessa” kaikki vaikuttavat puhkuvan terveyttä. Katselen Kaisa-talossa, kuinka urheilullisesti pukeutuneet ihmiset lukevat tenttikirjoja rahkapurkki kädessä. Sairautta ja kuolemaa ei näy missään.

Internetissä alitajunta pääsee kuitenkin ”valloilleen”: maailmassa on niin paljon sairauksia! On uskomatonta, etteivät kaikki sairasta niitä kaikkia!

Lopulta alan lukea juttuja jostain ilmastonmuutoksesta ja moderneista superbakteereista, joille ei ole löydetty parannuskeinoja. Kuvittelen, miten koko ihmiskunta tuhoutuu ja ainoastaan rotat selviävät.

Vasta se tuntuu ”rentouttavalta”. Miksi pelätä itsensä puolesta, kun oikeastaan ainoa varma asia kaikkien elämässä on se, että me 100 % todennäköisesti kuollaan?

Teksti: Iida Sofia Hirvonen
Kirjoittaja syö vitamiinitabletteja, koska niistä tulee ”terveellinen fiilis”.