Sivuhenkilö: Sally Sampson

T:Teksti:

Sally Sampson on kairolainen radiojuontaja, joka on tyytyväinen elämäänsä. Ympäröivän yhteiskunnan mukaan hänessä on kuitenkin iso vika. Se, että Sampson on 26-vuotias ja sinkku.

Vaikka vallankumous pyyhkäisi Egyptin yli vuonna 2011, naisten vallankumous odottaa yhä tuloaan. Naisten tärkeimmät roolit ovat edelleen äitiys ja vaimous. Siksi sinkkunainen joutuu kestämään loputonta syyllistämistä.

”Kerran jopa autonkuljettaja alkoi saarnata, että minun pitäisi mennä pian naimisiin, etten tee jotain väärää.”

Väärällä tarkoitetaan avioliiton ulkopuolista seksiä, joka on tabu Egyptissä. Etenkin naisten odotetaan pysyvän neitsyinä avioliittoon asti.

”Tyttöjen neitsyys on pakkomielle, jonka ympärillä yhteiskunta pyörii. Hääyönä se on asia, jonka myös tuleva puoliso ja perhe tarkastavat. Jos tytön neitsyyttä epäillään, saattaa mies purkaa kihlauksen ja tyttöä voi uhata väkivalta.”

Vaikka avioliiton ulkopuolinen seksi ja deittailu ovat Egyptissä tabu, se ei tarkoita, ettei sitä tapahtuisi. Monet nuoret tapailevat salaa ja etsivät kumppania ilman perheiden apua. Salainen deittikulttuuri yhdistettynä neitsytkulttiin on johtanut siihen, että osa naisista ”korjaa” immenkalvonsa leikkauksen avulla ennen hääyötä. Tarkkoja tilastoja leikkausten määrästä ei ole, mutta niitä arvioidaan tehdyn tuhansia.

Sampson haluaa joskus naimisiin mutta tahtoo valita kumppaninsa itse. Hän toivoo myös voivansa muuttaa ympäröivän yhteiskunnan asenteita naisia kohtaan, vaikka se vaatii kärsivällisyyttä.

”Järkytän aika usein ihmisiä ideoillani deittailusta ja seksistä. Olen kuitenkin nyt sinut itseni kanssa ja pystyn kestämään asian.”

Teksti: Sanna Raita-Aho
Kuva: Evelin Kask