Perusfilosofiaa

T:Teksti:

”Olen aika mamis”, sanoo Ronja Gullichsen, 22, eli Ronya studiopäivän jälkeen.

Sillä hän ei tarkoita olevansa pelkuri vaan sitä, että välit äitiin ovat lämpimät. Niin lämpimät, että single, jonka äänityssessiosta hän on juuri tullut, kertoo hänen äidistään – läheisestä, joka tuntee laulajan läpikotaisin mutta ei tuomitse.

Kenties kasvattajalla on ollut myös vaikutusta siihen, että tyttärestä tuli laulaja: sukujuhlia varten äiti sävelsi lauluja, jotka perhe yhdessä esitti kulloisellekin päivänsankarille. Sankareiden joukossa oli monesti niin liike-elämän kuin taidepiirienkin eliittiä. Esimerkiksi ”Allu-eno”, Bonk-taiteesta tunnettu Alvar Gullichsen. Ronyan isä puolestaan tuotti aikoinaan Teddy & the Tigersia ja Hurriganesia.

”Toissapäivänä se lähetti mulle tosi hyvän elektrobiitin ihan yllättäen”, Ronya sanoo.

Biitti tuskin päätyy tulevalle albumille, jonka tuottajien meriiteissä mainitaan muun muassa Timo Kaukolampi. Kaukolampi tunnetaan K-X-P-vientitoivon lisäksi kulttimaineeseen nousseista Op:l Bastardsista ja Larry and the Lefthandedista.

Ronya allekirjoitti levytyssopimuksen monikansallisen merkin kanssa yli viisi vuotta sitten ollessaan vasta 16-vuotias. Ensilevy kuitenkin ilmestyi vasta toissavuonna: identiteettikriisin selvitys ja perfektionismissa piehtarointi viivästyttivät The Key Is The Key -debyytin julkaisemista.

Levy keräsi runsaasti radiosoittoa siitä huolimatta, että mahtipontista popalbumia kehysti teatraalinen tarina alter egoineen. Lahjakkuus kuitenkin huomattiin kuorrutetun hittihakuisuuden alta, ja häntä verrattiin kansainvälisiin megatähtiin, kuten Rihannaan.

Syksyllä ilmestyy kakkoslevy, jonka ensimmäisen Flame-singlen perusteella Ronyan uusi suunta on viileän skandinaavinen, kuten esimerkiksi Lykke Lin, Møn tai Fever Rayn pop. Myös levy-yhtiö on vaihtunut indiemerkki Cocoalle, joka tunnetaan parhaiten Graciaksesta ja Noah Kinistä.

Ensialbuminsa aikoihin artisti sanoi haluavansa olla Suomen Björk, mutta nyt hän on mieluummin Suomen Ronya, vaikka ihaileekin edelleen islantilaista. Mitä syksyllä sitten tullaan kuulemaan?

”Vastauksia kysymyksiin, mitä on ja mitä ei ole. Olen tällainen perusfilosofinen 22-vuotias.”

Teksti: Marko Ylitalo
Kuva: Noora Isoeskeli