Kasvitieteellinen koti

T:Teksti:

Valinta on vaikea. Kun puutarhassa on peräti pari tuhatta kasvia, miten niistä voisi nimetä yhden suosikin? Leo Junikan on valittava monta.

Ainakin talventähdet ja valkovuokot, jotka tervehtivät heti, kun astuu kotiovesta pihalle. Lisäksi varjostinkuusi, joka tulee vastaan, kun kulkee polkua kohti kasvihuonetta.

Kuusta Junikka käy ihailemassa vähintään kerran viikossa.

”Tykkään havupuista. Se tuoksu, pihka”, Junikka sanoo.

Sitten on tietenkin mainittava Annonaceae-heimon kasvit. Monissa niistä on herkulliset trooppiset hedelmät.

Omanlainen ylpeydenaiheensa on tietenkin myös Aoranthe penduliflora – uhanalainen puu, joka kasvaa ainoastaan Itä-Afrikan vuorilla ja tässä helsinkiläisessä puutarhassa.

Kyseessä ei ole tavallinen kotipuutarha vaan Helsingin yliopiston kasvitieteellinen puutarha Kaisaniemessä. Tämä on samalla Leo Junikan piha. Hän asuu täällä yli satavuotiaassa puutalossa, joka on rakennettiin viime vuosituhannen alussa vanhan museorakennuksen hirsistä. Entisen ylipuutarhurin mukaan nimetyssä Ikkalan talossa on yhteensä kuusi asuntoa, joissa asuu puutarhan henkilökuntaa. Junikan, puutarhan intendentin, käytössä on yläkerran yksiö, josta on matkaa työhuoneelle viereiseen rakennukseen parisataa metriä. Viikonloput hän asuu parin tunnin ajomatkan päässä Vironlahdella.

Junikka tuli puutarhaan töihin ensimmäistä kertaa lähes 30 vuotta sitten. Vastavalmistuneena hortonomina hän pääsi luetteloimaan kasveja mustakantiseen kirjaan, sen jälkeen kysyttiin ylipuutarhurin sijaiseksi.

”Siinä tehtävässä tuli tunne, että haluan oppia lisää.”

Sen takia Junikka haki yliopistoon opiskelemaan systemaattista kasvitiedettä. Intendenttinä hänen tehtävänsä on esimerkiksi tunnistaa kasveja ja hankkia tarvittaessa uutta materiaalia kokoelmiin. Tänä kesänä on edessä matka Etelä-Venäjälle keräämään arokasvien siemeniä.

Päivisin puutarha on Junikan työpaikka mutta iltaisin rentouttava kotipiha. Hän käyskentelee siellä etenkin kesäiltaisin, kun on lämmintä ja puutarhan portit on suljettu vierailijoilta.

”Ihminen menee puutarhaan silloin, kun haluaa olla omissa aatoksissaan.”

Teksti: Vappu Kaarenoja
Kuva: Iina Esko

Tupatarkastus-juttusarjassa vieraillaan kodeissa. Kaisaniemen kasvitieteellinen puutarha on avoinna vuoden jokaisena päivänä kello 9-20. Puutarhan kasvihuoneet ovat kesällä auki kymmenestä viiteen, paitsi maanantaisin, jolloin ne ovat suljettuna.