Aikuisten sarja

T:Teksti:

Tänä keväänä suomalainen seksivalistus teki paluun. Kymmenen vuoden tauon jälkeen Väestöliitto jakaa jälleen kasiluokkalaisille kondomeja. Kampanjaan kuuluu Kumimania-peli, jossa voi joko Juomu-Jimmyn tai Nami-Ninjan hah- mossa tyrmätä seksitauteja. Lisää energiaa saa, jos osaa esimerkiksi vastata oikein kysymykseen siitä, tarvitsevatko lesbotytöt ehkäisyä.

Finaalipelin jälkeen jokainen on kuitenkin omillaan. Sen jälkeen ehkäisyasiat ovat hallussa, jos ovat, mutta se, miten kehittyy seksin harrastajana, on oman aktiivisuuden varassa.

Onneksi ainakin naisille jonkinlaista itseopiskelumateriaalia on olemassa. Cosmopolitan-lehti on kuuluisa vinkeistään, joiden avulla tyydyttää mies. Jenkkiversion nettisivuilla ehdotetaan:”Surprise him with his favorite sex position without even asking him.”

Tämä on Cosmon mukaan mahdollista, koska jokaisella horoskooppimerkillä on oma suosikkiasentonsa.

On aivan selvää, että jokaisen tulisi teini-iän jälkeen kehittää omia seksitaitojaan, mutta kenties kehittymisen tulisi perustua muuhunkin kuin astrologisten karttojen tutkailuun.

Sillä niinhän me pyrimme kehittymään kaikessa muussakin. Useimmat eivät työntekijöinäkään halua jäädä jäätelönmyyjätasolle, jolla keskitytään menemään ajoissa työvuoroon ja antamaan rahasta oikein takaisin. Haluamme tuntea edistyvämme. Jäätelönmyyjistä etenemme ensimmäisten toimistoduunien kautta asiantuntijoiksi, tahdomme hallita esimerkiksi paljon kieliä ja tulla tunnetuiksi loistavina projektinvetäjinä.

Miksi seksissäkään pitäisi tyytyä elämään ikuista jäätelökesää?

Tutkimusprofessori Osmo Kontula on tutkinut seksiä jo yli 20 vuotta. Aina kun häneltä ilmestyy jokin uusi suomalaisten seksielämää käsittelevä tutkimus, siitä saadaan otsikoita. Tammikuussa se oli ”Lapset mummolaan ja aikaa seksille”. Ruuhkavuosissa kärvistelevät parit tarvitsisivat hänestä hoitoapua, jotta voisivat harrastaa seksiä.

Kun Kontulalta kysyy hänen mielestään tärkeimmistä seksitaidoista, hän ei suostu listaamaan mitään tiettyjä asentoja. Sen sijaan Kontula nostaa tärkeimmäksi seksitaidoksi parisuhdetaidot. Hänen valintansa perustuu tilastoihin:

”Suomalainen harrastaa seksinsä parisuhteessa. Seksin ylläpitäminen parisuhteessa vaatii palautetta”, Kontula sanoo.

Hänestä ihmiset kaipaavat kumppanilta vakuuttelua omasta haluttavuudestaan. Kontulalla on myös antaa yksi konkreettinen vinkki: toista pitää koskettaa.

Kontula on varovainen listaamaan mitään konkreettisia taitoja, mutta ehkä ainakin yhden sellaisen voi päätellä hänen viimeisimmästä kirjastaan, Halu ja intohimo – tietoa suomalaisesta seksistä, jota varten on haastateltu reilua kahtatuhatta suomalaista.

Sen mukaan ihmiset nauttivat yli 15 minuuttia kestävistä yhdynnöistä. Vielä miellyttävämpää on, jos yhdyntä kestää yli puoli tuntia. Tilastojen valossa tärkeä seksitaito on siis kyky harrastaa pitkiä yhdyntöjä.

”Suurin moka, mitä aikuinen ihminen voi seksissä tehdä, on se, ettei hän kuuntele kumppaniaan”, sanoo Sexpon toiminnanjohtaja Tommi Paalanen. Hänen mielestään taitava seksinharrastaja osaa ottaa tarvittaessa lunkisti. Esimerkiksi tilanteessa, jossa miehellä on ongelma erektion kanssa, pitää osata rauhoitella. Siksi Paalanen määrittelee aikuiselle tarpeelliseksi seksitaidoksi kyvyn ottaa uusi näkökulma ongelmatilanteeseen.

Seksuaaliterapeutti Maaret Kallio sen sijaan haluaa nostaa aikuisen ihmisen seksitaitojen listalle oman halun. Seksiä tulee harrastaa huvin vuoksi, joten leikillisyyden hallitseminen on tärkeä osa tätä taitoa. Spontaani halu on harha, Kallio muistuttaa, siksi oma himo on osattava herättää.

”Parikymppisille on tyypillistä, että seksiä lähestytään varsin teknisestä näkökulmasta, esimerkiksi miettimällä sitä, minkälaisissa asennoissa seksiä pitäisi harrastaa. Aikuisella keskiöön tulisi nousta se, miltä seksi itsestä tuntuu”, Kallio sanoo.

Seksibloggari Melissa Mäntylä harrastaa seksiä sekä miesten että naisten kanssa ja kaikilla mahdollisilla mausteilla, esimerkiksi sitomisen merkeissä. Hän on huomannut, että naisilla ja miehillä on molemmilla puutteita kyvyssä tuottaa orgasmi. Klitoriksen paikka on monella miehellä hakusessa. Naiset taas eivät välttämättä osaa tyydyttää miestä käsillään tai suulla.

Mäntylästä aikuisen seksitaitoihin kuuluu ehdottomasti kyky tuottaa toiselle orgasmi ja mielellään useammalla tavalla. Hänestä paras tapa opiskella kyseisiä taitoja on kysellä kumppanilta, miten hän toivoo itseään kosketettavan.

Siinä se taas tulee. Kysele kumppanil€¨ta. Seksin asiantuntijoiden kanssa puhuessa huomaa, että yksi ja sama asia toistuu. Pitää kyselemisen lisäksi kommunikoida, puhua fantasioista, sanoa mitä haluaa, asiantuntijat tolkuttavat.

Vaikuttaisi siltä, että kyky viestiä on avain muiden taitojen omaksumiseen. Samalla se taitaa olla niistä kaikkein hankalin. Oikeiden lauseiden löytäminen kun on niin vaikeaa. On vain huonoja sanavalintoja. Sitä päätyy niin helposti kuulostamaan joko ylikorrektilta yläasteen terkkarilta (jos käyttää sanoja kuten emätin tai yhdyntä). Toinen vaihtoehto on valita vähemmän korrekteja sanoja ja kuulostaa pornoleffalta.

Seksistä vain on hyvin vaikea puhua ilman, että kuulostaa jollain tavalla väärältä.

Kuinka esimerkiksi kysyä, minkälaista suuseksiä kumppani – joka sekin on muuten terkkarisanastoa, mutta mikä on vaihtoehto, partneri on vähintään yhtä kehno – haluaisi? Harjoittelin ystäväni kanssa. Pyrimme keksimään mahdollisimman käyttökelpoisen lauseen yllämainittuun tarkoitukseen, tiedustellaksemme, minkälaista suuseksiä toinen haluaa. Mallilauseet muodostettuamme emme olleet kuitenkaan tyytyväisiä lopputulokseen. Osaisiko esimerkiksi muutama tunti aikaisemmin tavattu ihminen varmasti toimia oikein kuultuaan ohjeen ”älä maiskuta”?

Imperatiivi on selvä mutta tyly.

Puhuminen on sen verran hankalaa, että on vapauttavaa kuulla Rosa Meriläisen arvio tärkeimmästä aikuisen ihmisen seksitaidosta. Meriläinen on kirjailija, joka on käsitellyt monissa kolumneissaan seksiä.

”Tärkein tieto on se, mistä juuri minä pidän, mitä juuri minä haluan”, Meriläinen sanoo.

Tämän oppii hänen mielestään erityisen hyvin sooloseksissä – toiminto, jolle pitäisi sillekin keksiä parempia synonyymeja.

Meriläinen onkin toivonut, että koulujen terveystiedon tunneilla opetettaisiin runkkaustaitoja. Hänestä parisuhteen molempien osapuolten pitäisi masturboida enemmän.

Ja niin suomalaiset tekevätkin enenevässä määrin. Yhdynnät ovat vähentyneet ja itsetyydytys on lisääntynyt 2000-luvulla. Yksi syy on arjessa. Teemme paljon töitä, ja vapaa-ajasta kilpailee muukin mielenkiintoinen tekeminen kuin kolmen kanavan tv-tarjonta ja seksi.

Osansa on varmasti myös sillä, että seksiin on ladattu paljon odotuksia. Nopea viisiminuuttinen itsensä kanssa on helppo. Sitä ennen ei tarvitse miettiä, onko säärikarvat ajeltu.

Eikä varmasti tarvitse sanoa sanaakaan. Seuraavana päivänä jaksaa taas olla aikuinen, sensitiivinen ja kommunikoiva seksin harrastaja.

Teksti: Johanna Mitjonen
Kirjoittaja on Ylioppilaslehden toimitussihteeri, jonka yhdeksän vuoden takainen juttu kondominkäytöstä päättyi sanoihin: ”Rakastakaa ja suojelkaa itseänne, ihmiset!”