Kartanon tähtöset

T:Teksti:

Wai Yuen Mansion sijaitsee osoitteessa 343-341 Queens Road West. Ovelle vie punainen matto, mutta siitä ja prameasta nimestä huolimatta tämä ei ole oikea kartano vaan University of Hong Kongin opiskelija-asuntola.

Kerroksia on 16, ja niistä seitsemännessä on kotimme. Meitä on kolme: minä, kiinalainen Cathy ja malesialainen Trace.

Elämä hongkongilaisessa solussa ei ole Frendit-tyylistä vaan pikemminkin Viidakon tähtöset -henkistä: konfliktialtista. Kiistat kehkeytyvät perustarpeiden ympärille, niin kuin vaikka nukkumisen.

Vielä syyskuussa minä asuin olohuoneessa ja Cathy ja Trace jakoivat asunnon makuuhuoneen, mutta lokakuussa Trace raijasi peittonsa ja tyynynsä olohuoneeseen.

”En pysty enää asumaan hänen kanssaan. Jatkuva valvominen häiritsee nukkumistani”, Trace sanoi.

Ja se on ihan ymmärrettävää, sillä Cathy pysyttelee hereillä yleensä aamuneljään. Pikkutunneilla Cathy surffaa netissä tai katselee Criminal Minds -ohjelmaa.

Sitten on lämpö. Manner-Kiinasta kotoisin oleva Cathy ei ole tottunut ilmastointilaitteeseen, mutta Tracelle hurisevassa viilentäjässä on kyse elämästä ja kuolemasta. Cathylla onkin tapana napsauttaa ilmastointilaite pois päältä keskellä yötä. Tämä aiheutti ongelmia etenkin syyskuussa, kun lämpöasteet Hongkongissa pyörivät kolmenkympin tietämillä.

Yhteiselon suurimmat ristiriidat ovat kuitenkin aiheutuneet, kun on edetty tarvehierarkiassa ylemmille tasoille, hygieniakysymyksiin. Malesialaista kiristelevät lavuaarista ja hammasharjoista löytyvät kiinalaisen hiukset. Itse pysyttelin puolueettomana, kunnes tajusin Cathyn käyttävän sheiveriäni.

Nykyään kaikista asioista pyritään puhumaan avoimesti. Viikoittainen siivouslista on naulattu oveen ja yhteisesti on päätetty, että jokainen korjaa omat jälkensä.

Näin päätettiin pian sen jälkeen, kun löysin käytetyn kuukautissiteen keittiön lattialta.

Teksti & kuva: Karolina Miller
Tupatarkastus-juttusarjassa käymme tutustumassa koteihin.