Eduskunta Awards

T:Teksti:

Jos jollekin on vielä epäselvää, nuoret eivät ole kiinnostuneita politiikasta ja puolueista.

Erilaisten analyysien mukaan uutta sukupolvea ei huvita kehittää isänmaata, vaan olla omaleimaisen merkityksellisiä ja käyttää internetiä. Äänestäminen on turhaa, koska kukaan muu ei voi edustaa minua kuin minä itse.

Vanhemmat totesivat tämän teettämällä aiheesta nuorisobarometrin, kaikki muut päätyivät samaan katsomalla kuvia demarinuorten pikkujouluista.

Siksi Ylioppilaslehti järjestää Eduskunta Awardsit. Niissä yksilön ei tarvitse äänestää puoluetta, vaan toista yksilöä.

Ikävä kyllä elämme vielä toistaiseksi edustuksellisessa demokratiassa, jossa aina joku päättää puolestasi, joten olemme esikarsineet jokaiseen kategoriaan neljä ehdokasta.

Paremman huomisen toivossa viimeisenä on kuitenkin avoin kysymys, johon saa kirjoittaa oman suosikkiedustajansa nimen ilman poliittista ohjausta.

VUODEN TALKOOLAINEN

Lasse Männistö & Sanni Grahn-Laasonen
Kokoomuksen Lasse Männistö ja Sanni Grahn-Laasonen kokosivat 46 turhaa lakia, säädöstä ja asetusta listaan ja aloittivat niin kutsutut Normitalkoot, sillä turha sääntely passivoi yksilöä. Talkoot! Kivaa! Miten voi osallistua? Ajattelemalla asiaa? Seuraamalla Facebookissa? Hakemalla eduskuntaan?

Jyrki Katainen
Paremminvointivaltio ei saisi olla niin negatiivinen kuin Suo€¨mi on. Kaikkien tulee kasvaa ja kukoistaa, kuten pääministerin tilaama Kestävän kasvun malli -selvitys kertoo. Se ei ollut pahan hintainen, kun se tilattiin kaverilta, ihan kokoomuksen talkoohengessä kustannettiin. 700 000 sinne tänne, raha on maallista.

Eero Heinäluoma
Puhemies Eero Heinäluoma vaati, että kansanedustajat alentaisivat palkkioitaan presidentti Niinistön esimerkin mukaisesti. Ei mennyt läpi, ja saahan niitä verottomia kulukorvauksiakin edelleen.

Kaj Turunen
Valtio ei saa uutta lastensairaalaa aikaiseksi, mutta onneksi perussuomalaisten Kaj Turunen jätti kuitenkin eduskunnan kansliatoimikunnalle aloitteen, jossa ehdotettiin, että eduskunnasta lähtevät 170 000 joulukorttia hankitaan tavalla, joka tukee yksityisrahoitteista Lastensairaala-hanketta.

VUODEN MINISTERI

Heidi Hautala
Pimeistä remonttihommista narahtanut omistajanohjausministeri Heidi Hautala ohjasi omistajaa, unohti sen jetlageissaan ja joutui eroamaan. Eroaminenkaan ei mennyt ihan putkeen. Kopioimatta jäi kaksipuolisen tiedotteen toinen sivu. Sivulla olisi kerrottu, että omistajaohjauksesta vastaava virkamies oli uhannut erottaa Arctia Shippingin johdon, jos Greenpeacea vastaan nostettua rikosilmoitusta ei peruta.

Jari Koskinen
Kuka?

Ben Zyskowicz
Se oli siinä Putouksessa niin kuin muutkin tärkeimmät päättä- jät, kuten Alex.

Paavo Arhinmäki
Mää oon Sotshissa, missä sää oot?

VUODEN UHRI

Pirkko Ruohonen-Lerner۬
Jari Lindström syrjäytti Pirkko Ruohonen-Lernerin perussuomalaisten eduskuntaryhmän puheenjohtajan paikalta tekemällä myyräntyötä, vaikkei edes näytä myyrältä. Kaiken lisäksi Ruohonen-Lernerin eduskunta-avustajat eivät ole tehneet muuta kuin synnyttäneet koko vaalikauden ajan.

Juha Sipilä
Keskustan puheenjohtaja sai keuhkoveritulpan ja joutui kahden kuukauden sairauslomalle. Kellekään, varsinkaan diplomi- insinöörille ja sovittelevalla murteella haastavalle epäpoliitikolle ei pitäisi käydä niin. Juha Sipilä on ihana. Noustuaan sairaalasängyltä hän pelasti suomalaisen terveydenhuollon.

Susanna Huovinen
Sote-uudistus on itsenäinen uudistus, joka toteutetaan lähiaikoina, eikun sittenkin osana kuntauudistusta, eikun ei. Vastuukunnat rikkovat perustuslakia, miten olisi kehyskunnat? Mitä sanoo THL, ai vastustaa taas, no ihan sama, tärkeintä, että on saatu jotain aikaan, vaikka se ei nyt mitään olekaan. Otetaan hei se THL:n malli sitten? Peruspalveluministeri Susanna Huovinen loukkaantui eduskunnan kyselytunnilla, kun sote-uudistusta kutsuttiin sotkuksi.

Jan Vapaavuori
”On tosi kurjaa, että ministerikollega tällä tavoin”, Vapaavuori surkutteli Hesarissa 30.9.2013. Jutun otsikko oli ”Vapaavuori: Ville Niinistö oksensi päälle”.

VUODEN MEDIAVAIKUTTAJA

Alexander Stubb
Unohtakaa ne twiitit. Suomen brändityöryhmän muinoin kasannut Alexander Stubb pitää tärkeää kolumnia Finnairin Blue Wingsissä. Hän kirjoittaa kalentereista, unelmoinnista ja suomiräppifaniudestaan. Kuten Sini Sabotage ja Mikael Gabriel Stubbin mielestä, hän on itsekin ”a modern-day poet with a message”.

Krista Kiuru
Viime hallituskauden viestintäministeri Krista Kiuru runnoi läpi Yle-veron, joka tuli voimaan edellisvuoden alussa. Kaupalliset mediat ovat aina valittaneet valtionyhtiön vääristävän kilpailua, mutta nyt tyytymättömyyden saa tiivistettyä niin, että koko kansa ymmärtää ja symppaa: ”Meidän verorahoilla.”

James Hirvisaari
Perussuomalaisista erotettu James Hirvisaari toi eduskuntaan vieraakseen Seppo Lehdon, joka iski lehterillä käden 1930-lukulaisesti ojoon ja latasi kuvan Jussi Halla-ahoa kannattaville sivuille. Natsitervehdystä paheksuttiin kovaäänisesti, mutta Lehto olisi pystynyt parempaankin. Hän olisi voinut esimerkiksi porata Väinö Hakkilan muotokuvan täyteen reikiä ja sitoa sen Wäinö Aaltosen patsaan jalustaan. Niin hän teki turmelemalleen Leninin kohokuvalle ja Mannerheimin patsaalle 1990-luvulla.

Jörn Donner
Mannerheim-elokuvaa suunniteltiin ja rahoitettiin suureen ääneen viisitoista vuotta, mutta Markus Selin, Renny Harlin, Dome Karukoski, Hjallis Harkimo tai kukaan muukaan nuori suomalainen ei onnistunut saamaan yhtään ottoa teattereihin asti. Suomen ainoan kulttuurivaikuttajan Jörn Donnerin täytyi uhrautua, kuten hänen täytyi uhrautua vielä 80-vuotiaana eduskuntaankin. Mihin tässä joudutaan sitten, kun aika koittaa?

Kenelle voitto kuuluu? Äänestä suosikkejasi TÄÄLLÄ.

Teksti: Aurora Rämö