Rauha taskussa

T:Teksti:

Älypuhelin saattaa tehdä elämästä hektistä mutta voi myös auttaa rauhoittumaan. Esittelemme neljä hyvää meditaatiosovellusta.

HEADSPACE
Headspace tarjoaa ilmaisen ”kymmenen minuuttia kymmenen päivän ajan” -ohjelman, jonka kuluessa käyttäjä perehtyy meditaation alkeisiin entisen buddhalaismunkki Andy Puddicomben rauhallisen äänen ohjaamana. Päivittäiset harjoitukset suositellaan tekemään aina suunnilleen samaan aikaan. Niiden aikana käyttäjä oppii kiinnittämään huomiota esimerkiksi omaan ruumiiseen ja mielentilaan sekä laskemaan hengityksiä.

Hyvää: Sovellukseen kuuluvat animaatiovideot ovat hyvä tapa oppia meditaation tausta-ajatuksesta.
Huonoa: Kymmenen päivän ilmaisen ohjelman jälkeen sovellus alkaa kaupata maksullisia palveluita.
Saatavuus: iPhone, Android.

BUDDIHIFY 2
Buddihify erottuu muista meditaatiosovelluksista siten, että se tarjoaa erilaisiin tilanteisiin räätälöityjä harjoituksia: kuntosalille, kävelyn ratoksi, bussimatkalle tai kaupan kassajonoon. Esimerkiksi puistomeditaatiossa pääsee pohtimaan, voiko olla onnellinen ja vapaa kamppailusta.

Hyvää: Sovelluksessa on kätevä rulla harjoitusten valintaan.
Huonoa: Ei ilmaista versiota, hinta 1,79 euroa.
Saatavuus: iPhone.

MINDFULNESS MEDITATION
Sovelluksen avulla käyttäjä pääsee kokeilemaan 5-40 minuutin mittaisia yksinkertaisia sessioita. Niihin ohjaa miellyttävä miesääni, joka neuvoo: ”Ole tietoinen siitä, että olet tässä ruumiissa, tässä hetkessä, läsnä ja valpas.” Ääni kuuluu sovelluksen kehittäjälle, konsultti-psykoterapeutti-meditaatio-ohjaaja Stephan Bodianille. Hän on kirjoittanut myös teoksen Meditation for Dummies, jota innokkaimmat voivat käyttää taustalukemistona.

Hyvää: Selkeä ja neutraali ulkoasu. Sovelluksen voi ladata myös PC-koneeseen tai Maciin.
Huonoa: Pitkät hiljaisuudet meditaatiosessioiden aikana saavat herkästi epäilemään teknistä ongelmaa.
Saatavuus: iPhone, Android, Mac ja PC.

SIMPLY BEING GUIDED MEDITATION
Sovellus ohjaa meditoijaa läsnäoloon, hetkeen keskittymiseen ja paikallaan oloon. Meditaatiosessioissa ei puututa hengitykseen vaan käyttäjää opetetaan tunnustelemaan tuntemuksiaan ja hyväksymään ympärillä oleva. Taustalle voi valita luontoääniä, kuten meren kohinaa tai sateen ropinaa. Kännykkäsovellus ei ole ilmainen, mutta halpa se on, 0,79 euroa.

Hyvää: Helppo aloittelijoille.
Huonoa: Aikansa elänyt ulkonäkö.
Saatavuus: iPhone, iPad ja Android.

Teksti: Mirja Hämäläinen
Kuva: Shutterstock