Neljä mahtuu yhteen

T:Teksti:

Rappukäytävässä vastassa oleva poika esittäytyy chinotsaurukseksi. Chinotsaurus, ristimänimeltään Eino, 3, pujahtaa sisään isänsä avaamasta ovesta, potkii saappaat jalasta, ojentaa äidilleen fetapaketin ja rientää hakemaan dinosauruslelua näytettäväksi.

Puolivuotias Asta köllöttelee lattialla ja jyrsii muovista paistolastaa. Avokeittiössä Iina Esko tekee feta-kesäkurpitsapiirakkaa.

Oikeastaan kaikki tässä Töölössä Sammonkadulla sijaitsevassa asunnossa on mallia ”avo”. Nelihenkinen Eskojen perhe nimittäin asuu yksiössä. Ovia on yksi ja se on vessaan.

Asunto on j-kirjaimen muotoinen. Perimmäisessä nurkassa on Einon oma tila. Sen vieressä on Iinan ja hänen miehensä Pirkan sänky ja vauvan pajukori.

Olohuoneena toimivan alueen keskellä on dj-pöytä, joka on tosin nyt muuntautunut vaipanvaihtopöydäksi. Pianon päällä lepää puhdasta pyykkiä pienissä sievissä kasoissa.

Koska kotona ei ole omia huoneita, Eskojen pitää tehdä asioita samaan aikaan. Kaikki menevät nukkumaan kello yhdeksän ja kymmenen välillä. Ja jotta nukkumaanmeno olisi helpompaa, internet-yhteys menee poikki iltakahdeksalta.

”Se oli Pirkan nerokas idea jo ennen lapsia”, sanoo Iina Esko.

Ympäristöministeriön teettämän selvityksen mukaan suomalaisten asumisväljyys on Euroopan huippuluokkaa, keskimäärin 38 neliötä henkilöä kohden. Eskojen asunnon koko on 67 neliötä, siis 17 neliötä per asukki.

”Mulla on sellainen ajatus, että haluaisin harrastaa ja tehdä töitä himan ulkopuolella. Ei ole mikään itseisarvo, että olisi iso hima”, Pirkka Esko sanoo.

Hän on ohjelmistosuunnittelija, Iina valokuvaaja. Molemmilla on lähistöllä omat työhuoneet, jonne voi mennä, jos haluaa olla yksin. Joskus Pirkka menee illalla työhuoneelle katsomaan koripalloa.

”Onneksi me viihdytään keskenämme. Jos vihattaisiin toisiamme, niin ei tää varmaan toimisi”, Iina Esko sanoo.

Teksti: Iiris Lagus
Kuva: Maija Astikainen

Tupatarkastus-juttusarjassa käymme tutustumassa koteihin.