Fanipostia: Idealistinen realisti

T:Teksti:

Jos ei ole nuorena idealisti, ei ole sydäntä. Jos ei ole vanhana realisti, ei ole järkeä. Paitsi jos on José Mujica – entinen nuori idealisti, nykyinen vanha idealisti.

Parikymppisenä Mujica ryösti ruokaa ja jakoi sitä köyhille marxilaississien riveissä. 78-vuotiaana Mujica jakaa köyhille palkkaansa, jota hänelle maksetaan Uruguayn presidenttinä toimimisesta. Tarkalleen ottaen 90 prosenttia siitä. Se jättää hänelle käteen reilu tuhat euroa kuussa.

Sen jälkeen, kun Mujica valittiin presidentiksi vuonna 2010, hän kieltäytyi muuttamasta virkapalatsiin ja jäi asumaan kulahtaneeseen maalaistaloon vaimonsa ja kolmijalkaisen koiransa kanssa. Hän ajaa sinistä kulpavolkkaria (mutta vain viikonloppuisin) ja viljelee krysanteemeja takapihallaan.

Ensi töikseen presidenttinä Mujica ilmoitti sallivansa abortit ja homoliitot. Loppuvuonna hän kaiken lisäksi laillisti kannabiksen koko tuotantoketjun Uruguayssa, ensimmäisenä maailmassa. Sitä ennen huumesotaa on taisteltu latinalaisessa Amerikassa kielloin ja asein, tuloksetta. Mujica on ilmoittanut, että kannabiksen laillistamisen seurauksista ei ole takeita, mutta sitä kannattaa ainakin kokeilla.

Ehkä Mujica on sittenkin realisti. Fanitettava ominaisuus.

Teksti: Vappu Kaarenoja
Kuvitus: Antti Grundstén

Palstalla kirjoittaja paljastaa ihailunsa kohteen.