Palvelukseen halutaan: Kissavideospesialisti

T:Teksti:

”Rakastatko nettiä, söpöjä eläimiä ja huomaatko huokailevasi ääneen, kun näet selällään köllöttelevän koiranpennun mahan? Fiilistelitkö laiskiaisia ja siilejä jo paljon ennen kuin ne valtasivat internetin?”

Näin alkaa työpaikkailmoitus, jolla uutis- ja viihdesivusto BuzzFeed etsii New Yorkin toimistoonsa eläinharjoittelijaa. Työtehtäviin kuuluu eläinkuvien ja -videoiden etsiminen, internetin uusien eläintähtien tunnistaminen ja BuzzFeed Eläimet -osion nettipresenssin rakentaminen sosiaalisessa mediassa.

Muistan, miten 2000-luvun vaihteessa opinto-ohjaaja istutti yläastelaiset atk-luokkaan tekemään mol.fi:n ammatinvalintatestiä. Kiinnostuksenkohteita kartoittamalla kone suositteli nuoria suuntautumaan muun muassa palkanlaskijoiksi, arkistonhoitajiksi tai johdon assistenteiksi.

14 vuotta myöhemmin, kuluvan vuoden tammikuussa, Elinkeinoelämän tutkimuslaitos Etla julkaisi raportin, jonka mukaan joka kolmas ammatti tulee katoamaan seuraavan kahdenkymmenen vuoden aikana. Kun tekniikka kehittyy, keskiluokka muuttuu biteiksi. Palkanlaskijat katoavat Etlan mukaan 97 prosentin, arkistotyöntekijät 94,5 prosentin ja sihteerit 96 prosentin todennäköisyydellä.

Tilalle tulee esimerkiksi älypölyn ohjelmoijia, 3d-tulostusinsinöörejä, kaupunkimaanviljelijöitä – tai kissavideospesialisteja.

Yläasteen opo ajatteli epäilemättä 8F-luokan parasta kehottaessaan teinejä miettimään, miksi halusimme tulla isona. Sitä hän ei kuitenkaan kertonut, että työelämä muuttuu aivan liian nopeasti, että työuraa voisi suunnitella – ainakaan mol.fi:n ammatinvalintatestin tarjoamien vaihtoehtojen varaan.

Yläasteella ei tunnettu BuzzFeediä, bloggareita tai kissavideoita. Nyt joku tekee niillä omaisuuksia. BuzzFeed on 130 miljoonalla kuukausittaisella kävijällään suositumpi kuin BBC, €¨Wall Street Journal ja Washington Post yhteensä. Niin kliseistä kuin se onkin, epävarman tulevaisuuden edessä urataktikoinnin sijaan kannattaa keskittyä niihin asioihin, jotka oikeasti €¨ovat sydäntä lähellä. Vaikka sitten siileihin, laiskiaisiin ja koiranpentujen mahoihin. Niillä voi tehdä vielä omaisuuden.

Teksti: Lauri Korolainen
Kirjoittaja on viestintäkonsultti ja toimittaja, jolle mol.fi:n ammatinvalintatesti suositteli uraa markkinointipäällikkönä.