Kilpalaulu

T:Teksti:

Musiikkijärjestöt Akademiska Damkören Lyran, Ylioppilaskunnan laulajat, Akademiska Sångföreningen ja Ylioppilaskunnan soittajat eivät lähteneet Vanhalta ilman ääntä. Kolme jälkimmäistä järjestöä taistelevat vanhasta harjoitustilastaan oikeusteitse. Musiikkijärjestöjen ja ylioppilaskunnan näkemykset tilanteesta eroavat. Ylioppilaslehti kertoo, miten asiat oikeasti ovat.

KULTTUURI

HYY: Royal Ravintoloiden kanssa on neuvoteltu sopimus, jonka mukaan kaikki musiikkijärjestöt saavat harjoitella Vanhalla kerran kuukaudessa HYY:n piikkiin. Lisäksi niille tarjotaan harjoitustiloja muista ylioppilaskunnan rakennuksista. Ylioppilaskunta on valmistautunut tukemaan musiikkijärjestöjen toimintaa samalla summalla kuin tähän asti eli vuodessa 15 000 eurolla per järjestö. Toinen vaihtoehto on, että musiikkijärjestöt vuokraavat tilat Royal Ravintoloilta omilla rahoillaan. Tästä summasta HYY on luvannut korvata musiikkijärjestöille yhteensä 60 000 euroa vuodessa.

Musiikkijärjestöt: Järjestöillä on oikeus olla Musiikkisalissa neljä kertaa viikossa, koska ne keräsivät rahaa Vanhan rakentamiseen 143 vuotta sitten. Järjestöt eivät voi perustaa pitkän tähtäimen toimintaansa vuokrasuhteeseen Royal Ravintoloiden kanssa, vaan turva harjoittelulle talossa on tultava ylioppilaskunnalta.

Näin se on: Ylioppilaskunnan laulajien perustelu on tarkalleen yhtä tuore kuin Aleksis Kiven Seitsemän veljestä. Royal Ravintolat vuokraisäntänä olisi toki musiikkijärjestöille aiempaa kalliimpaa. Ylioppilaskunnan tilatuki kattaisi kuitenkin suurimman osan vuosittaisista vuokrakuluista.

RAHA

HYY: Ylioppilaskunnalla ei ole varaa pyörittää toimintaa Vanhalla, koska talo tuottaa tappiota. Siksi se vuokrataan Royal Ravintoloille. Ulkopuolista vuokralaista ei voi määrätä majoittamaan musiikkijärjestöjä tiloissa neljää kertaa viikossa ilmaiseksi.

Musiikkijärjestöt: Musiikkijärjestöt yritetään häätää kotisalistaan rikkaan ylioppilaskunnan aggressiivisen voitontavoittelun tieltä.

Näin se on: Jos ylioppilaskunnan voitontavoittelu Vanhalla olisi ollut menneinä vuosina hieman menestyksekkäämpää, tätä jylhää rahareikää ei tarvitsisi nyt vuokrata ulos. Säälittävät yritykset saada pytinki tuottavaksi – Cafe Vanha, Vanhan kuppila ja muut beesit kahvikonekonseptit – ovat maksaneet opiskelijoille viimeisen kuuden vuoden aikana keskimäärin 50 000 euroa vuodessa. Taantuman takia ylioppilaskunta on jo irtisanonut työntekijöitä ja korottanut jäsenmaksua. On korkea aika antaa Vanha jonkun sellaisen käsiin, joka onnistuu saamaan ravintolaansa asiakkaita.

HÄÄTÖ

HYY: Ylioppilaskunta pyysi musiikkijärjestöjä vahvistamaan poistumisensa uuden vuokralaisen tieltä syksyllä. Koska musiikkijärjestöt eivät vahvistaneet poistuvansa, niille lähetettiin häätöilmoitus.

Musiikkijärjestöt: Häätö ei ollut lainmukainen, koska ylioppilaskunnan sääntöjen mukaan sen tulee ”kiinnittää erityistä huomiota Vanhan ylioppilastalon perinteiden säilyttämiseen ja siellä tapahtuvan ylioppilasjärjestöjen toiminnan turvaamiseen.” Siksi musiikkijärjestöt ovat vastanneet HYY:n nostamaan häätökanteeseen ja valittaneet kolmesti hallinto-oikeuteen.

Näin se on: HYY:n hallituksella on oikeus päättää ylioppilaskunnan tila-asioista, tälläkin kertaa. Viisi vuotta sitten se hääti Varsinaissuomalaisen osakunnan Uudelta ylioppilastalolta. Osakunta lähti oikeuteen ja hävisi. Opittiinko mitään? Ei. Taas lakimies nauraa matkalla pankkiin. Ylioppilaslehti kysyi riita-asioita tuntevalta asianajaja Juha-Pekka Hipiltä arviota siitä kuinka paljon HYY:ltä on kulunut rahaa oikeustoimiin tähän mennessä. Hän arvioi, että summa on 7 000 – 10 000 euron väliltä.

POIKKEUSTAPAUS

HYY: HYY arvostaa musiikkijärjestöjään. Siksi niiden tilankäyttöä ollaan valmiita avittamaan suuremmalla summalla kuin muiden HYY:n järjestöjen, joita on yhteensä noin 250. HYY tukee jokaista tilaa käyttävää järjestöä keskimäärin 6 000 eurolla vuodessa. Kaikki neljä musiikkijärjestöä sen sijaan saavat tukea 15 000 euroa vuodessa.

Musiikkijärjestöt: Musiikkijärjestöt ovat keskeinen osa ylioppilaskulttuuria ja Vanha on heidän syntykotinsa. ”Meillä on tietynlaisia oikeuksia Vanhaan ja sen Musiikkisaliin. Jos lähtisimme, voisi jopa sanoa, että luovumme oikeuksistamme”, sanoi Ylioppilaskunnan laulajien puheenjohtaja Ilkka Penttilä riitaa käsitelleessä tiedotustilaisuudessa.

Näin se on: Musiikkijärjestöt ovat erityistapaus, ainakin lukujen valossa: Ylioppilaskunnassa on 27 000 jäsentä. Musiikkijärjestöissä on 300 jäsentä, joista jokaisen harrastusta ylioppilaskunta tukee 200 eurolla vuodessa. Niin, ja puolet heistä on jo valmistuneita.

Teksti: Johanna Mitjonen
Kuva: Joel Nieminen