Tapio Suomisen neljä joululahjaa

T:Teksti:

Kuulostaako tutulta: Ylen julkkiskasvo sairastuu vakavasti, jättää perheensä ja rakastuu nuorempaan naiseen, hehkuttaa rakkauttaan julkisesti, herättää hämmennystä sosiaalisessa mediassa, eroaa naisestaan ja tilittää tästä kaikesta vaivaannuttavan avoimesti.

Ei, tämä ei ole Mikael Jungner. Ylen urheiluselostaja Tapio Suominen on tänä syksynä syntynyt julkisuudessa uudelleen. Suomisen masennuksesta, Twitter-toilailuista, erosta ja edesottamuksista on kirjoitettu niin monta lööppiä, että moni on pahoittanut mielensä kiltin urheilun sedän paljastumisesta joksikin muuksi. Turhaan. Suominen on sankari.

1. Suominen teki palveluksen urheilulle.
Ruumiin loukkaantumiset kuuluvat huippu-urheiluun. Mutta epäterve sielu terveessä ruumiissa on urheilupiireissä yhä tabu, jota Suominen on rikkonut esimerkiksi kertomalla, miten pikkuveljen tullessa hakemaan häntä lääkäriin hän käpertyi makaamaan keittiön lattialle. Suominen on näyttänyt, että miesten maailmassakin on lupa olla joskus heikko.

2. Suominen teki palveluksen mielenterveyspotilaille.
Suominen oli kertomansa mukaan kesällä seitsemän viikkoa sairaalahoidossa, osan ajasta psykoosissa ja sähköshokkikuurilla. Vertaistuen lisäksi Suominen antaa toivoa: masennuksesta voi parantua. Syyskuussa hän palasi jo töihin. Marraskuussa hän aloitti uuden uran stand up -koomikkona.

3. Suominen teki palveluksen Ylelle.
”…sairastuin masennukseen ja tauti syvenee: päädyin twiittaamaan…, tervetuloa mukaan!” Suominen kirjoitti Twitteriin perjantaina lokakuun 18. päivänä. Siitä lähtien toipilas Suominen on twiitannut keskimäärin noin 30 kertaa päivässä. Sairaudestaan, terveydestään, puolisostaan, Juhani Tammisen vessareissuista ja Kiira Korven tuherosta. Viimeisin vei hänet Ylen johdon puhutteluun.

Nekin, jotka eivät seuraa urheilua, tuntevat nyt Ylen kiinnostavimman ruutukasvon. Kuva Suomisesta on syventynyt niin, että seuraavien hänen selostamiensa kisojen voi odottaa keräävän katsojaennätyksen.

4. Suominen teki palveluksen Twitterille.
Vielä toissavuonna Aamulehti kirjoitti, että Twitter ei lyö Suomessa läpi, koska sieltä puuttuvat julkkikset. Toisin on nyt. Nyt siellä on Tapio Suominen. Hän kommentoi eroaan tuoreeltaan Twitterissä:
”…Ann jätti minut täällä somessa, Facebookissa. Nyt vastailen lehtien uteluihin. Ja vas- taan… #kunkakkaosuutuulettimeen…”

Ja jotta tarinasta välittyisi toinenkin puoli, myös exä on aktiivinen Twitterissä:
”Ihan pieni korjaus, erosimme aamulla. Lopeta vääristely.”

Elämä on suora lähetys, on Tapio Suominen kertonut motokseen. Kunpa hän vain kestäisi sen itse.

Teksti: Lauri Korolainen
Kirjoittaja on entinen Ylen toimittaja ja yksi Tapio Suomisen 14 000 Twitter-seuraajasta.