Vankipoika odottaa kirjettäsi

T:Teksti:

Oli syysilta, selailin Jallua. Kädessäni oli seksilehden tuorein numero syyskuulta 2013, mutta lehden still-kuvat ja suorasukaiset puhelinseksi- ilmoitukset olivat kuin hassu tuulahdus yläasteelta, 1990-luvulta ja ajalta ennen internetiä.

Sivulta 42 löytyi todellinen reliikki. €¨”Treffit kuin elokuvissa =) 2-metrinen lihaksikas 35-v. komea mies on vangittu. Sosiaalinen luonne kaipaa juttuseuraa. Sinä, 18-30-v. näyttävä urheilullinen nainen, kirjoita”, pyysi nimimerkki Kuva, puh.nro Helsinki.

Kirjeenvaihtopalsta! Eikä siinä vielä kaikki. Noin sadan ilmoituksen seasta löytyi kymmenkunta ilmoitusta vangeilta. Itse asiassa vankien ilmoitukset olivat palstan asiallisimmasta päästä. Osa oli suorastaan nokkelia.

”Moi, Nainen! Jos olet huumorintajuinen, elämänmyönteinen ja täysi-ikäinen, jolle ikä on vain numeroita ja ennakkoluulot paheita, olet ehkä juuri se nainen jota etsin. Olen fiksu ja ulospäin suuntautunut, tutustumisen arvoinen 37-v. symppis mies, mutta tällä hetkellä vankilassa talousrikoksista. Kirjoita, tutustutaan!” ehdotti Kuva olisi kiva, Helsinki.

Hölmistytti. Sympaattista, että joku etsii kirjallista kumppania vielä vuonna 2013. Mutta kuinka moni nainen a) lukee vuodesta 1958 ilmestynyttä miestenlehtien muinaisjäännettä tai b) etsii sieltä kirjekaveria?

Oli mentävä internettiin. Googlasin kirjeenvaihtopalstoja. Turhaan. Kaikki oli lopetettu, ja hakutulokset viittasivat nettitreffisivuille. Etsin vankeja seuranhakusivuilta. Vielä turhempaa.

Sen sijaan löytyi Rikosseuraamuslaitoksen tiedote vuodelta 2012. Suomen 14 avovankilaan asennettiin vankien käyttöön tarkoitetut tietokoneet vasta viime vuonna.

Puolen tunnin nettisessioon pitää anoa vartijalta lupa. Syyksi kelpaa opiskelu, asunnon- tai työnhaku. Viihdekäyttö on kielletty, sosiaalisesta mediasta ja deittisivuista seuraa kurinpitorangaistus tai vakavimmillaan siirto suljettuun laitokseen.

Miten vangit sitten hoitavat suhteitaan siviiliin? Sörnäisten vankilassa puolisoa voi tavata perhetapaamistiloissa kerran kuussa. Muiden vieraiden koskettaminen on kielletty. Suljetuissa vankiloissa kuten Sörkässä myös kännykät on kielletty, ja osaston yhteiseen lankapuhelimeen myydään puhelinkortteja kanttiinissa. Vartijalle on kerrottava etukäteen, kenelle aikoo soittaa.

Moni vanki ei osaa käyttää tietokonetta lainkaan. Sähköisen viestinnän harjoittelu on osa vapauteen valmistautumista.

Aiemmin ärsyynnyin uutisista, joiden mukaan vangit ovat Suomen ainoa ihmisryhmä, jotka yhä saavat tupakoida sisällä. Hikeennyin myös lehtijutusta, jossa Rikosseuraamuslaitos puolusti murhamiesten oikeuksia pitää lomia.

Mutta puhelinkortit. Kirjeenvaihtopalsta. Pornolehti. ATK:n harjoittelu. Suomen 3300 vangin elämä on suoraan 1990-luvulta.

Siinä on rangaistusta tarpeeksi. Vangit ovat lomansa ja tupakkansa ansainneet. Ja Jallunsa.

Teksti: Lauri Korolainen

Kirjoittaja kiittää R-kioskin myyjiä omistautuvasta asiakaspalvelusta: ”Aino, oliko meillä jossain miestenlehtiä, kun herra tässä kyselee?”