Tie taivaaseen on tuskien

T:Teksti:

Meilahden liikuntakeskuksessa spinningpyörien ohjaustangot on säädetty oikeaan asentoon ja poljinten remmit kiristetty. Tie valmis on – virsispinningtunti voi alkaa.

Parikymmentä kuntoilijaa polkee pyöriään, virsimelodia täyttää jumppasalin: Se tie vie viimein taivaaseen, mutta se tie on tuskien.

Kun spinningtunnin raskaimmat ylämäki-osuudet alkavat, hengellisten laulujen katalogi pääsee täysiin oikeuksiinsa. Reidet pettävät, voimat hiipuvat – apu korkeammalta taholta on tarpeen:

Tule kanssani Herra Jeesus, tule siunaa päivän työ.

Tule askele askeleelta minun kanssani kulkemaan.

Ylämäistä selvitään, kärsimyksen jälkeen koittaa vapahdus: alamäkiosuus. Euforinen spinningryhmä yhtyy laulamaan rippikouluhittiä Tuu mun vaimoksein.

Useimmat virsispinningtunnin osallistujat ovat teologian opiskelijoita. Idea tuntiin syntyi kaveriporukassa.

”Oltiin juteltu kavereiden kanssa, miten spinningtunneilla on usein niin huonot musiikit. Tultiin siihen tulokseen, että virsienkin tahtiin olisi kovempi meininki”, tunnin ohjaaja, kolmatta vuotta teologiaa opiskeleva Anna-Sofia Heimonen sanoo.

Niinpä Heimonen varasi Unisportin salin Meilahdesta ja alkoi luonnostella soittolistaa. Se oli helppoa. Suomen eturivin artistit ovat tehneet levykaupalla materiaalia, jossa virsistä ja muista hengellisistä lauluista on versioitu meneviä pop-kappaleita, jotka ovat toinen toistaan parempia kuntopyöräilyn tahdittajia. Sellainen on myös tunnin päättävä herkkä Edessäsi uudistun.

On niin riemullista saada ottaa vastaan, tämä virvoittava lahja sun.

Osallistujat hamuavat vesipulloja. Voima palaa pikkuhiljaa lihaksiin.

Enkä muuta voi kuin kiittää ainoastaan, sillä edessäsi uudistun.

Valtaosa tunnille osallistuneista teologian opiskelijoista kerääntyy utelemaan virsispinningin jatkosta. Tunti on toistaiseksi ainoa laatuaan, mutta ajatuksissa siintää jo seuraava teemahikoilu, jossa voisi soida esimerkiksi tämä hitti:

Ei oo olemassakaan
oikotietä onneen,
täytyy pumppaa, painaa, hustlaa, graindaa,
ei oo olemassakaan
oikotietä onneen,
täytyy kestää kipuu, jos haluu saavuttaa

Heimonen kertoo, että seuraavaksi on suunnitteilla Cheek-spinning. Mikä muu muka?

Teksti: Anna Nevalainen
Kuva: Mikko Kauppinen