Sattuman armosta byläinen

T:Teksti:

Mäen päällä on metallinen tilataideteos. Se näyttää robotilta, jolla on tupsulakki päässä. Kaduilla vastaan kävelevät ihmiset ovat nuoria, ja useimmilla on päällään haalarit. Täällä Alepasta on tavallista useammin pakastepitsa loppu. Sillä tämä ei ole tavallinen espoolainen porvarillinen lapsiperhelähiö, vaan Otaniemen Teekkarikylä, 3 000 opiskelijan koti.

Mäki jakaa kylän kahtia: sen toisella puolella on poikamieskylä ja toisella puolella perhekylä.

Asuinalueen synty on sankaritarina ajalta ennen hyvinvointivaltiota: 1950-luvulla Otaniemessä ei ollut tarpeeksi asuntoja, joten teekkarit rakensivat punatiilikerrostalonsa itse.

Teekkarikylän asunnoista melkein puolet on soluja. Niin on tämäkin asunto. Lasisen ulko-oven takana on pitkällä käytävällä on 13 ovea, yksi jokaiselle asukkaalle.

Käytävän päässä on yhteistila. Sen valkoiselle seinälle on maalattu mustalla lattiasta kattoon ulottuvat kirjaimet B ja Y. Tämä on BY.

Bratislawa Youghurt -niminen soluyhteisö on ollut olemassa yhtäjaksoisesti yli 30 vuotta. Tarina kertoo, että nimi liittyy urheilujoukkueen perustamiseen. Välillä laji on tarinoissa lentopallo, välillä jalkapallo. Joku oli kai käynyt Bratislavassakin ja pitänyt kaupungista.

Vielä vuosi sitten ylioppilaskunta maksoi siivoojan asuntoon, mutta nyt rahapulan takia palvelu on lakkautettu, ja byläiset ovat organisoineet siivouslistan.

”Jos osallistuu siivouspäivään, saa olutta”, sanoo Emmi Jokinen.

Yhteistilan takaseinällä olevat LP-levyn kannet ovat erään entisen asukkaan mummovainaan jäämistöä ja sinne on porukalla nikkaroitu baaritiski.

Sattuma valitsee kenestä tulee byläinen: asuntojonon nytkähdys päättää kuka saa huoneen BY:ltä, kuka jostakin muusta ylioppilaskunnan 877 soluasunnosta, kuten alakerran Joutomiehistä.

”Joutomies-soluun meillä on Suomi-Ruotsi -asenne”, sanoo Mikko Majuri.

Ensimmäistä vuotta solussa asuva on byksi. Sen jälkeen ihminen on aina byläinen: asukkaat tapaavat toistensa häissä vuosien päästä. Soluasunnon pikkujouluihin kutsutaan kaikki vanhat asukkaat.

Juhliessa yritetään pitää hyvät välit Espoon poliisiin, uudet ja vanhat asukkaat sanovat.

Teksti: Johanna Mitjonen
Kuva: Nick Tulinen

Tupatarkastus-juttusarjassa käymme tutustumassa koteihin.