Pykälä(t) kiinnostaa

T:Teksti:

Noin 80 ihmistä on leiriytynyt oikeustieteen opiskelijajärjestö Pykälän toimistoon vievään rappukäytävään. Heillä on tähtäimessä valmennuskurssipaikka.

Kaivopihalla sijaitseva toimisto aukeaa huomenna lauantaina kello yhdeksältä aamulla. Silloin se alkaa ottaa vastaan ilmoittautumisia kevään valmennuskursseille. Jonottajat aikovat yöpyä rappukäytävässä, jotta he olisivat ensimmäisinä paikalla.

Ensimmäiset linnoittautuivat rappukäytävään aamuseitsemältä, yli vuorokausi ennen kuin toimiston ovet aukeavat. Jono ulottuu käytävän ensimmäisestä kerroksesta aina viidenteen kerrokseen, Pykälän toimiston ovelle asti.

”Tää on ihan sairasta”, sanoo Laureassa opiskeleva Henna Niemi.

Niemi saapui rappuun aamukymmeneltä varmistakseen paikkansa kurssilla. Hänen kämmenselkäänsä on raapustettu kuulakärkikynällä numero 15 merkiksi jonopaikasta.

Jonottajat ovat itse organisoineet rappukäytävään vuoronumerosysteemin: ensimmäisillä 50 jonottajalla on kädessä vuoronumero, lisäksi jonottajien nimet on koottu listaan. Se estää etuilun ja mahdollistaa nopeat piipahdukset esimerkiksi kaupassa. Jonottajat saavat käyttää Pykälän toimiston vessaa.

Jossain piipahtamassa on myös jonon ykkönen. Sen sijaan vuoronnumeron kaksi saanut Ella Tihlman päiyvstää kuuliaisesti viiden metrin päästä Pykälän toimiston ovesta. Hän ei tosin hae itse oikikseen vaan pitää paikkaa siskolleen.

”Sisko tuli jonoon kahdeksan jälkeen, mutta hänen piti lähteä töihin.”

Tihlmanin sisko tulee takaisin töistä iltaseitsemältä, mutta isosisko Ella on luvannut jäädä rappuun yöksi hänen seurakseen – ei sillä, että täällä joutuisi muutenkaan olemaan yksin.

Kurssien suosion yhtenä syynä lienee tilasto, jonka mukaan lähes 80 prosenttia esimerkiksi viime kevään pääsykokeen läpäisseistä oli käynyt Pykälän valmennuskurssin. Kurssi ei toki takaa opiskelupaikkaa: Pykälän kursseilla opiskelee vuodesta riippuen 700-1000 ihmistä. Tiedekuntaan otetaan opiskelijoita noin kaksisataa. Halvin Pykälän kurssi maksaa 200 euroa, kallein reilun tonnin.

Makuupussissa loikoileva Anna Linho (vuoronumerolla 17) kertoo hakevansa oikeustieteelliseen kolmatta kertaa. Hän on kahtena edellisenäkin vuonna käynyt Pykälän kurssin, mutta pääsykokeessa ei ole vielä tärpännyt.

Viime vuonna Linho ilmoittautui kurssille puhelimella: linja oli aivan tukossa ja hän pääsi hädin tuskin läpi.

”Lähdimme sitten vanhempien kanssa ajamaan toimistolle. Autosta jatkoin Pykälään soittamista kolmesta eri puhelimesta”, Linho sanoo.

Hän pääsi lopulta läpi, joten auto saattoi tehdä käännöksen takaisin kotiin.

Eikä paikan päälle tuleminen olisi enää auttanutkaan: myös viime vuonna Pykälän toimiston eteen oli muodostunut jono jo edellisenä päivänä. Jonottajien tietojen mukaan viime vuonna ne, jotka tulivat paikalle keskiyöllä, eivät mahtuneet kursseille.

Pykälän kurssipäällikö Erkko Meri sanoo, että Pykälä ei millään lailla kannusta jonottamiseen tai mainosta sen mahdollisuutta. Hän arvelee, että tieto asiasta leviää puskaradion kautta.

Henna Niemi pohtii, kannattaisiko rappukäytävän ovet lukita, jotta jonoa ei pääsisi muodostumaan.

Ei auttaisi, jonosta huomautetaan. Ihmiset leiriytyisivät sitten kadulle.

Makuupussissa loikoilee Anna Linho, edessä istuu Henna Niemi. Edessä häämöttää määränpää, Pykälän toimisto.

hanna ja anna vaaka

Teksti ja kuvat Vappu Kaarenoja