Oukkidouppi x tuhatmiljoonaa

T:Teksti:

Överi Börje juo limua Pub Sirdiessä ja katsoo skarpisti silmiin. Heti, kun hän alkaa vastata kysymykseen, äänen nuotti pehmenee Jamaikalle ja pää alkaa heilua kuin sunnuntaijulistajalla.

”Me ei haluttu tehdä mitään fyysistä. Oukkidouppi levittää positiivisuutta ja poistaa kaamosmasennusta ilmaiseksi, tuhatmiljoonaa!” hän myhäilee.
Hän katsoo pöydän yli NK:ta, jota väittää 17-vuotiaaksi pojakseen.

”Oukkidouppi”, hän nyökyttelee. Hän sanoo tunnin aikana 18 kertaa oukkidouppi.

”Joo joo”, NK, Nuori Karvane, hymähtää.

Vieressä Luu-T räplää puhelintaan ja twiittaa haluavansa kuvansa Hel-Looksiin.

Räppikolmikko Oukkidoupin selittäminen äidilleen tai muille kulttuurisivujen lukijoille on vielä vaikeampaa kuin Madventuresin Riku Rantalan puheen tulkkaaminen. Siitäkin huolimatta, että suomiräppi on nyt virallisesti sitä, minkä vuoksi isoisämme taistelivat talvisodassa, kun Elastinen esiintyy Linnan juhlien jatkoilla.

Överi Börje (ei ristimänimi) ei ole NK:n isä, eikä NK ole 17. Luu-T ei haluaisi Hel-Looksiin ilman punaista muovipartaa, peruukkia ja yltiöpositiivisia aurinkolaseja.
Bändi on parodiaa nettipersoonallisuuksien rakentamisesta, muttei vitsi. Tai sen enempää kuin jokin, mitä sanotaan ”post-internetiksi” aina on: hahmot eivät jää pelkästään koneelle.

Oukkidouppi latasi ensimmäisen videonsa Youtubeen vuosi sitten. Sauli Koskinen -nimisessä pätkässä kolmikko huitoo naamioituneena, ulisee toisinaan rimmaavia internet-aiheisia lauseita ja toistelee itse keksimiään sanoja, kuten habi. Videoita on jo 30.

Kolmikko väärinkirjoittaa Tumblr-blogia, jonka ilme on suoraan Windows 95:stä. Bändi- paidassa on QR-koodi blogiin. Fanit, ”vosulauma”, kommentoivat kaikkea YHDYS SANAT ERIKSEEN ISOLLA -tyylillä.

Kolmen kuukauden Youtube-tauon jälkeen bändi teki EKAN COME BACKIN. Vähän sen jälkeen he esiintyivät muun muassa Hustle HKI:ssä ja Flow`ssa.

Nyt kaikki kolme ovat tehneet sooloalbumit, jotka julkaistaan lokakuun lopussa. Ensi vuonna nettikupla menee painokoneeseen, kun fyysinen korkeakulttuuriteos, kirja, ilmestyy.

”Siinä on kuvia. Ja tekstiä”, Luu-T selittää.

Eivät biisitkään sen kummempaa tulkintaa vaadi. Riittää, kun laittaa capslockin päälle ja versioi kommenttinsa tästä bändin itse kirjoittamasta:
OUKKIDOUPIN MUSAVIDEOT ON MÄÄRITELMÄN MUKAAN POSTNYKYTAIDETTA! HABI ON KYLÄN POLKUPYÖRÄ!!!! HABI ON SHERIFFI!!!!!

Teksti: Aurora Rämö
Kuva: Noora Isoeskeli